"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. december 29., hétfő

Hideg téli estén készítsünk forralt bort

A forralt bort általában a karácsonyi szezonnal asszociáljuk, mivel a karácsonyi vásárok nélkülözhetetlen itala. Azonban egy bögre finom, fűszeres, forró bor jól esik a többi hideg, téli napon is.
  • A forralt bor név meglehetősen félrevezető – ugyanis pont az a lényege az italnak, hogy nem szabad felforralni! Csupán felmelegítjük, miközben folyamatosan kevergetjük is!
  • Létezik fehér és vörösboros forralt bor is – bár a vörösborból készült verzió a klasszikus. Hagyományosan a megsavanyodott, vagy kissé romlott borból készítettek forralt bort (fűszerekkel és mézzel újra iható lett), manapság minőségi borból készítjük. Valóban fontos, hogy aránylag jó minőségű, gyümölcsös ízű vörösbort alkalmazzunk – de azért nem szükséges szuper finom, díjnyertes bor sem ! Tökéletes fajta pl a Merlot, Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Chianti stb…
  • Egyszerű változat az, az ha egy készen vásárolt fűszerkeverékkel felfőzzük a bort – ezt már csak cukorral kell édesíteni, és feldobható néhány szelet naranccsal és citromkarikával. 
  • A forralt bor ideális téli parti ital, ha narancslével vagy áfonyalével kombináljuk, akkor sokkal gyengébb is. Készítsünk azonban sokat, mert nagyon hamar és gyorsan elfogy!
  • A forralt bor legalább 20 percig hagyjuk a meleg tűzhelyen, hogy az ízek összeérjenek.
  • A forralt bor előre elkészíthető, és tálalás előtt könnyen felmelegíthető.
  • A maradék forralt bort ne öntsük ki, hasznosíthatjuk édességek készítéshez: pl kompót 
Forralt bor receptek
A forralt bor világszerte népszerű, szinte minden nemzetnek létezik saját verziója – ilyen a német Glühwein, a francia Vin Chaud, a skadináv Glögg, az olasz Vin brulé, a Chilei Navegado, az angol Mulled wine. Íme néhány forralt bor recept – egyszerű, klasszikus, autentikus és különleges verziók…


Egyszerű forralt bor

  • Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 5 dkg barnacukor, 1 fahéjrúd, 1 narancs félbevágva, 1 babérlevél, reszelt szerecsendió
  • Elkészítés: egy nehéz aljzatú lábasban összeöntjük a hozzávalókat, lassan felmelegítjük, közben kevergetjük.
  • Tipp: feldobhatjuk 5cl ginnel!
Gyömbéres forralt bor
  • Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 10 db szegfűszeg, 2/3 csésze méz, ¼ csésze brandy, 3 db fahéjrúd, 2 tk gyömbérpor (vagy 1tk frissen reszelt)
  • Elkészítés: egy lábasba összeöntjük a hozzávalókat, lassan felmelegítjük, közben kevergetjük.
Narancsos forralt bor
  • Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 7 dl víz (vagy narancslé),1 narancs szegfűszegekkel összeszurkálva, 1 narancs szeletelve, 1 citrom szeletelve, 3 ek cukor (vagy méz), 1 db fahéjrúd, 1 tk gyömbérpor, 2 ek narancslikőr
  • Elkészítés: a hozzávalókat egy lábasban forráspontig melegítjük, közben kevergetjük

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése