"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2010. december 10., péntek

Hogyan ünneplik a karácsonyt?

Anglia

A karácsony tulajdonképpen már októberben elkezdődik, a házakat pirosba és zöldbe öltöztetik az utcákat.
Decemberben megjelennek az utcákon a Télapók, bár Angliában nem ünneplik a Mikulást. December elején elküldik egymásnak az üdvözlőlapokat az emberek, amiket aztán a szobafalra kitéve gyűjtenek.

December 24.-én, együtt díszíti a család a fát, a gyerekek piros, hosszúszárú harisnyáikat kiakasztják a kandallóra, vagy az ágyuk végébe, mert karácsony éjjelén Santa Claus, vagy Father Christmas a kéményen át leereszkedik, és megtölti ajándékokkal. Ezután kimennek az utcára, és a gyerekekkel együtt éneklik a megtanult dalokat, amiért a gyerekek cukorkát kapnak ajándékba az arra sétálóktól. Este süteményekkel, jófajta portóival várják a Mikulást. Az angolszász karácsony nem ismeri a szenteste fogalmát, ott december 25-én kezdődik az ünnep. A délelőtti istentiszteletről hazaérve bontják ki az ajándékokat, amik a gyakorlat szerint már jóval korábban, a feldíszített fa alá vannak készítve. Az ajándékozás után ünnepi ebéd következik. Angliában az ünnepi édesség a karácsonyi puding, melynek alapja mazsola, füge, aszalt szilva és egyéb szárított gyümölcsök, narancs- és citromlé stb., valamint elmaradhatatlan része a gesztenyével töltött pulyka is. Érdekesség, hogy általában enyhe a tél, így sokszor látni pólóban sétáló embereket még szilveszterkor is.

Horvátország   

Az előkészületek erre a nagy ünnepre a Mikulás-napi és Luca-napi ajándékozáshoz kapcsolódnak, amelyek a 11. század óta léteznek. Luca napján az volt a szokás, hogy egy személy letakarta magát fehér lepedővel és az egyik háztól a másikig járva aszalt fügével, mandulával, dióval és almával kínálta a gyerekeket. A szófogadatlanok párnája alá virgácsot tett, ami arra intette őket, hogy javuljanak meg. Manapság ezt a szerepet a Mikulás tölti be, aki a jó gyerekek csizmájába édességet tesz, a virgácsot pedig a segédje osztja, a Krampusz.

Az a pillanat jelentette a karácsonyi ünneplés hivatalos kezdetét, amikor a szalmát behozták a házba. Ez rendszerint a családfő feladata volt. A szalmát széthintették a padlón az asztal alatt.
Egészen 1850-ig Horvátországban nem volt szokás karácsonyfát díszíteni. Igaz, hogy a fa díszítése a horvátoknál viszonylag későn jelent meg, az otthon díszítése bizonyos növényekkel azonban már régóta elfogadott szokás. Ez a gyerekek feladata volt.

Írország

Az ünnep december 13-án kezdődik, ez a Little Christmas (Kis Karácsony). Az ír családok december 25-én gyertyát állítanak az ablakpárkányra, fenyőfát díszítenek, majd whiskyt készítenek ki a Télapónak, sárgarépát a rénszarvasoknak, majd elmennek a misére. December 25-én elfogyasztják az ünnepi ebédet, és kibontják az ajándékokat. Karácsony másnapján rendszerint lóversenyre mennek, vagy az utcán énekelnek, mulatnak.


Franciaország

A karácsonyi ünnepeket megelőző adventi időszak kezdetét jelzi, hogy a Champs-Élysées fényben pompázik. Már december elején feldíszítik az utcákat, a kirakatok ragyognak a fényektől.  A szenteste Franciaországban is családi ünnep, de a katolikusok számára az éjféli mise nemcsak vallási, hanem társadalmi esemény is. A család minden tagja részt vesz az éjféli misén, és amíg a ház üres, megjön Karácsonyapó (Pére Noël, Pére Chellende), és a kikészített ragyogóan tiszta kis cipőkbe beledugja mindenkinek a maga ajándékát. Franciaországban elmaradhatatlan a fatörzs, a fahasábot formázó, mélyhűtött csokoládétorta, a libamáj, szarvasgomba, vadak, halak, gesztenyés liba, vagy pulyka.

USA

A jellegzetesen amerikai ünnep, a Hálaadás - a családi összetartozás jelképe - november utolsó csütörtökén, elhalványítja a karácsonyt. Ilyenkor emlékeznek meg az 1620 novemberében az újvilágba érkező zarándokokra, akik az első évet átvészelve, hálát adtak az Úrnak, hogy átsegítette őket a nehézségeken. A Hálaadást követő héten kezdődik a karácsonyi készülődés. A Fehér Ház előtt felállítják a hatalmas fenyőfát, melynek gyertyáit az elnök és felesége gyújtják meg. A családok újra összegyűlnek, és közösen töltik el a szentestét, együtt díszítik fel a fát, majd az ajándékokat a talpig pirosba öltözött Télapó (Santa Claus) hozza. Ahogy sok más mindenben is, ebben is kissé megalománok, kifejezetten ajándékozási lázban égnek, és gyakorlatilag népünnepély van karácsonyi show-kal, és felvonulásokkal.


Norvégia

December első napján kezdődik a ház, a lakás feldíszítése, melynek elengedhetetlen kelléke a virág. Igazán érzelmekkel teli ünnep, ahol nem felejtik az angolok segítőkészségét a II. világháborúban. Hálájukat leróván, már hagyománnyá vált, hogy egy hatalmas fenyőfát küldenek Londonba. December 1.-én meg is gyújtják az első adventi gyertyát, amikor is már az egész ház teljes karácsonyi pompájában ragyog.  24.-én ellátogatnak a temetőkbe, és minden sírra égő gyertyát tesznek. Karácsony alatt gyakorlatilag minden virágokkal teli.

Érdekes szokás, hogy az ünnepi vacsora után a családok körbetáncolják a karácsonyfát, miközben együtt énekelnek.


Svédország


A december 24.-től, január 6-ig tartó időszak a karácsonyi ünnep időszaka. Adventi naptárral és egy-egy gyertya meggyújtásával (vasárnaponként) várják a karácsonyt. Régen minden család hozott az erdőből egy fahasábot, meggyújtotta a nyitott kandallóban, és amíg égett, addig tartott az ünnep. Kívül-belül feldíszítik a házakat, a jellemző skandináv motívumokkal: piros és fehér virágokkal, fenyőágakkal, gyertyákkal és szalmadíszekkel. A karácsonyfa alá szinte mindenhol bekerül a szalmából készült kecskebak az ajándékok mellé. Az ajándékokat, melyeket kis versek kíséretében adnak át a gyerekeknek, Svédországban a Télapó hozza, az ünnepi vacsora után. Január 13-án az ünnep zárásaként a svéd családok még utoljára körbetáncolják a karácsonyfát.

Finnország

December 24-én délután a családok karácsonyfát díszítenek, este égő gyertyákat helyeznek a sírokra. A fenyőfát 20 nappal karácsony után bontják le.
A Télapó, "Joulu Pukki", a lappföldi Rovaniemi városában él, ami Svédország, Norvégia és Finnország északi részén található meg. Saját irodával, sőt postabélyegzővel rendelkezik.  Télen igen rövidek a nappalok, így a gyerekek már karácsony délelőttjén útnak indulnak, hogy karácsonyfát keressenek az erdőben. A fenyőt kivágják, hazaviszik, majd feldíszítik. Este az egész család együtt megy a temetőbe, hogy elhunyt hozzátartozóik sírjaira gyertyákat helyezzenek el. A karácsonyi vacsora lazaccal kezdődik, majd sajtleves és sült rénszarvashús követik egymást. Desszertként tejszínes szilvakrémet fogyasztanak

 Dánia

December hónap az ünnep jegyében telik, az utcákat, üzleteket kivilágítják, feldíszítik füzérekkel, fenyőágakkal. A gyerekek különleges karácsonyi bélyeggel üdvözlőlapokat küldenek egymásnak. A dán családok mennyezetre négy gyertyával díszített adventi koszorút akasztanak, és advent minden vasárnapján meggyújtanak egy gyertyát. A gyerekek - a hagyományok szerint - saját készítésű díszekkel, piros-fehér szívecskékkel, és apró dán zászlókból álló füzérrel maguk díszítik a karácsonyfát és a lakást.
A karácsonyi vacsora este 6 óra körül kezdődik. A tejberizsbe egy mandulaszemet rejtenek, és aki megtalálja, az egy szerencsemalacot kap ajándékba. Vacsora után a papa bemegy a szobába, ahol a karácsonyfa áll, meggyújtja a gyertyákat, majd az egész család énekelve körbetáncolja a fát. A gyerekek a szüleikkel ezután a fa alatt talált játékokkal késő estig együtt játszanak.

Németország

Advent idején fenyőfát állítanak az üzletekben, lámpafüzérekkel, szalagokkal díszítik az utcákat. December 4-én, Borbála napján aranyesőágakat raknak a vázába, melyek karácsonyra kivirulnak. Megnyílik a karácsonyi vásár, ahol enni-inni és ajándékot vásárolni is van lehetőség. A német családok - a gyerekek bevonásával - szentestére karácsonyfát állítanak, a családtagok ajándékot adnak egymásnak. A gyerekeknek Karácsonymanó (Weihnachtsmann) hozza az ajándékot. Az ünnepi vacsora fő fogása a libasült vöröskáposztával, a püspökkenyér és saját készítésű karácsonyi aprósütemény. Január 6.-án a gyerekek királynak öltöznek, végig járják az utcákat, és minden kapura felírják a királyok neveinek kezdőbetűit. Kedves lezárása ez az ünnepnek.


Ausztria

A bécsi utcákat, üzleteket a "Csendes éj" dallama tölti be. Óriási karácsonyfákat állítanak a főtereken. A karácsonyi vásár a Városháza előtti főtéren, kis faházikókban zajlik, ahol az apró ajándéktárgyaktól a szőrmekabátig minden kapható. December 16-án elkezdődik a Bécsi Szimfonikusok karácsonyi koncertsorozata. December 24-én este minden bezár, mindenki otthon ünnepel. A gyerekeket sok családban a nagyszülők kísérik a városok utcáin, amíg a szülők a rejtegetett karácsonyfát feldíszítik. Bécs híres a "kis Jézus búcsúja" nevű karácsonyi búcsúról. A városháza körül elterülő varázslatos karácsonyi parkról, ahol a rengeteg játék és színes program mellett jégpálya és kisvasút várja a gyerekeket, akik, mielőtt a vonatra felszállnak, levelet írnak a Jézuskának.

Oroszország

Oroszországban szilveszter estéje a fenyőfadíszítés ideje. A gyerekeket Fagyapó, azaz "Gyed Maroz" ajándékozza meg.

A szegényebb emberek is hónapokig takarékoskodnak, az ünnepi vacsora miatt. Az előétel a népszerű „zakuszki”, a „blini” (kis élesztős lazaccal, kaviárral töltött palacsinta) vagy a grúz eredetű, virágformájú töltött káposzta. A tehetősebbek a fekete „Beluga” kaviárt, a szegényebbek a "szegények kaviárjának" nevezett padlizsánkrémet fogyasztják. A gazdag és sűrű „szoljanka” leves vagy a csípős „scsí” mellé „pirozskit”, káposztával, darált hússal töltött vodkás tésztát esznek. Főételként a férfiak által készített perzsa eredetű „pilaf” áll, ez birkahúsos vagy zöldséges sáfrányszínű rizs. A vacsorát desszertként sajttorta, kuglóf vagy egy szelet oroszkrém torta zárja.

Spanyolország

Spanyolországban már december elején megkezdődik a karácsonyi ünneplés, de karácsonyfát csak január 6.-án állítanak, és ekkor ajándékozzák meg a gyerekeket is. Izgalommal keresik a csizmájukat, amiben természetesen a három király hagyott meglepetést az éj leple alatt. A nagyvárosi felvonulásokon a három király feldíszített szekéren járja az utcákat, melyet végig kísér a hömpölygő tömeg. A hagyomány szerint mandulalevest és kemencében sült dévérkeszeget esznek a vacsorán.


Alaszka

A legtöbb alaszkai, akárcsak az amerikai kontinens legtöbb lakója, december 25-én ünnepli a karácsonyt. A Télapó olykor karácsony előtt is eljön, és ennivalót, valamint ajándékokat visz magával. A díszítések pont olyanok, mint Texasban vagy Wisconsinban.

A dalokat helyi nyelvjárásban éneklik, és az utolsó szót mindenkinek énekelnie kell, mivel úgy tartják, Isten csak így hallgatja meg imáikat. Az énekek végén a házigazda juharszirupos fánkokkal, süteménnyel, édességgel, halpástétommal, egyes helyeken füstölt lazaccal kínálja a vendégeit.

Az alaszkai gyerekek háztól-házra járnak, és egy hosszú botra tűzött színes csillaggal kezükben énekelnek karácsonyi dalokat.

Csehország

A cseh gyerekek számára az ünnep a magyarokéhoz hasonlóan már december 6-án elkezdődik, és a Három királyok napján ér véget. Csehországban a Télapót „Svaty Mikalas”-nak hívják, és a hiedelmek szerint egy arany kötéllel mászik le a mennyből a Földre, egy angyal és egy ostoros krampusz kíséretében.

A karácsony meglehetősen csöndes, békés és vallásos időszak. Egy napig böjtölnek. A karácsonyi vacsora elmaradhatatlan részét, a pontyot, előre megsütik. Szent Miklós a jó gyerekeknek ajándékot hoz, a rosszak virgácsot kapnak a krampusztól.

Éjfélkor a legtöbb család szentmisére megy, amit csehül „Pasterká”-nak hívnak. Karácsony napján a templomokat örökzöld fenyőkkel töltik. Az ünneplés három napig tart. Karácsonykor a Mikulás hozza az ajándékokat, az ő érkezését a gyermek Jézus jelzi kis csengettyűjével.
A csehek tőkehallevest esznek, és hajnalig szórakoztatják egymást a mondabeli aranymalac meséivel.

Lengyelország

Lengyelországban, az advent az év egyik legfontosabb időszaka. Ekkor kerül sor a templomokban a Roraty nevű ünnepre, amit mindig reggel hat órakor tartanak. Advent négy vasárnapját annak a 4000 évnek tulajdonítják, amíg az emberek a Megváltót várták.

Advent ideje alatt, illetve bizonyos helyeken szenteste, méh-, vagy egyszerű gyertyaviaszt öntenek a víz tetejére, hogy a feltűnő alakból megjósolják, milyen szerencse várható az újesztendőre.

A karácsonyi mézeskalács (lengyelül piernik) elkészítése, valamint a ház kidíszítése az adventi időszakban történik. A „piernik”-et különböző formákba öntik: van szívecske alakú, Télapó alakú, illetve állatokat formázó is. A hagyományos lengyel étel az Oplatek, amely egy szentképpel díszített kenyérszelet. Ez szimbolikusabb, mint egy igazi fogás. A menü nagyjából 12 különböző vegetáriánus fogásból áll, például gombalevesből, borsóval töltött káposztából, töltött gombócból és kagylóból. Bár ma az Oplatek-et már csak a közvetlen családtagokkal és szomszédokkal osztják meg a lengyelek, régen házról-házra jártak vele.

A hagyományos dekoráció a pajaki, amelyben csillagok és színezett tojáshéjak is szerepet kapnak. A dekorációból nem maradhatnak el a színes papírszalagok és az elektromos izzók sem. A köztereken, templomokban és az otthonokban gyönyörűen kivilágított karácsonyfák jelzik az ünnep közeledtét. A hagyományos díszítés almából, mogyoróból, szépen becsomagolt csokoládémikulásokból és gyertyákból áll. A fa csúcsára vagy csillag, vagy csúcsdísz kerül. Sokan csillagszórót is felraknak a fenyőfa ágaira, ami varázslatos hangulatot teremt az egész szobában. Olykor a fát egészen február 2-ig, Szent Mária ünnepének napjáig nem bontják le.

Régen a betlehemesek december elejétől egészen vízkeresztig járták a falvakat és a városokat. Néhányan énekeltek, még mások verseket szavaltak, bábjátékot adtak elő, vagy a Kis Jézus születését játszották el.

.



Belgium

A gyerekek december 6-án kapják az ajándékot a Mikulástól. A karácsonyfa alá vagy a tűzhely közelében elhelyezett zoknikba csak kisebb dolgok kerülnek. A karácsonyi reggeli különleges édes kenyér. Az ünnepi menü aperitiffel indul, majd tenger gyümölcseivel folytatódik, a főétel pedig töltött pulyka.


Izland

Az ünnep január 6.-ig a háromkirályok napjáig tart. Egy izlandi legenda szerint 13 kis manó minduntalan megtréfálta és bosszantotta az embereket, különösen a gyerekeket. Ám amióta megjelent a Télapó, a manócskák megszelídültek, és az óta ajándékokat készítenek a gyerekeknek. Ezért a gyerekek már december elején kiteszik a cipőiket az ablakokba. Karácsonykor megtalálják bennük az ajándékokat, de ha rosszak voltak, akkor csak krumplit kapnak.


Mexikó

Az itt élők mélyen hívő katolikusok, így a karácsony fontos ünnep. Mexikóban általában kilenc-tíz család ünnepel együtt. A családok eljátsszák Mária és József útját Betlehembe, miközben december 16.-tól 8 napon át házról házra viszik a szent pár szobrát. December 24-én aztán a szobrok bekerülnek a felállított betlehemi oltárokba, a templomokból kihozott kis Jézus szobrok mellé. Az ünnep legfontosabb jelképei itt a gyertya és a szentképek, amelyek gyakran hatalmas kivilágított plakátokon láthatók a városokban.


Olaszország

Vidékenként más-más módon ünneplik a karácsonyt. Észak-Olaszországban a Télapó, vagy a kis Jézus viszi szerte az ajándékokat a gyerekeknek. Vannak vidékek, ahol a gyerekek már december 13-án megkapják az ajándékokat Szent Lucától. Rómában egy Befana nevű seprűnyélen közlekedő jóságos öreg boszorkány juttatja el a csomagokat a gyerekekhez a kéményeken át. A karácsonyi vacsora előétele a parajjal töltött „ravioli”, diós vajjal leöntve vagy a gorgonzola, töltött gombával. Főételként sült házinyulat esznek pármai sonkával. A vacsorát az elmaradhatatlan desszertek zárják, többek között: tiramisu, fenyőmagos csillag, csokoládés kuglóf.


Portugália

Portugáliában a családok a tűzhely mellé sorakoztatják fel a cipőiket. Szenteste húzzák elő és bontják ki a lábbelikbe becsempészett meglepetéseket. Ezután fogyasztják el a tradicionális ünnepi vacsorát, amely sózott, szárított tőkehalból és burgonyából áll.


Svájc

Zürichben mese villamos fokozza az ünnepi hangulatot, amely körbeviszi a gyerekeket a városon. A villamoson utazó kicsik karácsonyi dalokat énekelnek, és édességeket kapnak.


Szlovákia

Szlovákiában az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtásakor veszi kezdetét a karácsony. A gyerekek kíváncsian várják december 6-át, amikor a felnőttek sok családban ördögnek, Mikulásnak, angyalnak öltöznek, és átadják az ajándékokat. A gyerekek verset mondanak, énekelnek, így köszönve meg a Mikulásnak az ajándékokat. Karácsonyeste fát állítanak, amit rendszerint együtt díszít az egész család. A vacsora után, amelynek elengedhetetlen desszertje a híres pozsonyi patkó, a gyerekek felkutatják a karácsonyi ajándékokat. Vízkeresztig gyakran rendeznek jelmezes összejöveteleket, amelyeken az egész falu együtt ünnepel.



Új-Zéland

Új-Zélandon, ahogy Ausztráliában is, nyár közepére esik Karácsony. A legtöbben ezen a napon kimennek a tengerpartra, vagy máshol piknikeznek a szabadban. A meleg időre való tekintettel az ünneplők általában hideg sonkát esznek, amit a felnőttek jégbe hűtött sörrel, a gyerekek üdítővel öblítenek le.


Ukrajna

Ukrajnában hasonlóképpen ünneplik a karácsonyt, mint Oroszországban, de náluk Jégapó hozza az ajándékokat, akinek három rénszarvasa húzza a szánt. Vele van Hópehely leány is, aki ezüst-kék, szőrmedíszítéses ruhát, fején pedig korona formájú hópelyhet visel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése