"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. február 22., szombat

Kik voltak a trubadúrok?

A trubadúrok az eszményi udvari szerelmet és a lovagi erényeket megéneklő költők. Költeményeikben az,,égi" és ,,földi" szerelem kettősségéről, a szerelem hatalmáról énekeltek...

  XI. század vége -  ekkor tűntek fel az első trubadúrok.
A trubadúrok Nyugat-Európai nemes dalnokok a XI- XIII. században. Olyan költők, aki ellentétben a fizetésért éneklő dalosokkal, a zsonglőrökkel, a költészetet csupán kedvtelésből művelték. Költeményeket találtak fel és azokhoz zenét írtak. Némely trubadúrnak zsonglőrök is álltak szolgálatában vagy maga a trubadúr is zsonglőr volt, mert rászorult arra, hogy szerzeményeit értékesítse. Legtöbbjük az alsóbb nemességhez vagy lovagokhoz tartozott, és a hercegek és nagy urak jóvoltából éldegéltek, akik maguk is művelték a költészetet.
A keresztes háborúkban edződött vagy az oda készülő lovagok a hűséget, mint nemesi erényt nemcsak hitükben, hanem érzéseikben is megélni kívánták.

A trubadúrköltészetben és az általa vallott szerelemfelfogásban kezdettől fogva érvényesült a platóni ,,égi" és ,,földi" szerelem kettőssége, ami a középkori gondolkodásmód lényegéből következően szorosan összefüggött a szellemi és anyagi szféra határozott megkülönböztetésével, s az előbbi elsőbbségével az utóbbival szemben. Ilyképpen a trubadúrok szerelemkoncepciójában és szerelemábrázolásában is elsőbbséget kaptak a szerelem érzelmi, lelki és szellemi összetevői a testi vonatkozások ellenében.

A trubadúrköltészet központja a mai Franciaország déli része volt, nyelve a latinhoz nagyon hasonló okszitán (ez magyarázza széles körű elterjedését), verselése igen kifinomult, versmértéke bonyolult, dallama szenvedélyes, általában vonós hangszer is játsza és egyidejűleg ki is díszíti a melódiát.


A szerelmi meghódolást a trubadúrok olyképpen tudták ,,tovább fokozni", hogy a szerelem és a szeretett hölgy ,,szolgájának", sőt ,,rabjának" nyilvánították magukat .



Ismertebb trubadúrok:

Guilhem de Peitieus (IX. Vilmos aquitániai herceg): az első ismert trubadúr, akinek szerelmi énekeiben találkozhatunk platonikus mozzanatokkal.

Peire Vidal: provencei trubadúr, Toulouse-ban a XII. sz. második felében született, meghalt 1215-ben. Sokat bolyongott Dél-Franciaországban, Észak-Olaszországban és Aragóniában. 1190-ben Ciprus szigetére kísérte Oroszlánszívű Richárd angol királyt. Péter aragóniai királynak és trubadúrnak udvarából 1198-ban Magyarországra kísérte Péter nővérét, Kostanciát, Imre király menyasszonyát.

Gaucelm Faidit: Uzercheban, Limousinban született. Neje kíséretében mint színész és zsonglőr hányatott életet élt és sokat járt-kelt mindenüvé, míg végre Montferrat márki és Oroszlánszívű Richárd kegyeikbe fogadták. Az utóbbival Palesztinába ment és 1199-ben bekövetkezett halálára igen szép stanzákat (nyolc sorból álló vers, melyben az első hat sor keresztrímes, az utolsó kettő páros) költött. Utoljára Azoult Raymond udvarában tartózkodott. Állítólag itt is halt meg 1240 táján. Több mint hatvan dala jutott reánk.



/forrás:hős dalnokok,szerelmes lovagok
Cimbora

13 megjegyzés:

  1. Trubadúr! Igen, csodálatos művészek voltak. Nem véletlen, hogy egy musicalt írtam egy Lyoni trubadúrról. Még az akkori francia miniszter elnök, Sárközy is nagyon szép kritikát adott a művemre. Sok szép zenei alkotás. De szerintem nem mondok újat, hiszen a facebook, YouTube vagy a Network oldalakon is meg lehet hallgatni. A lyoni trubadúr a musicalem címe!

    VálaszTörlés
  2. Többször láttam a Trubadúrt színházban , fimben és most a Kölcsey Művelődési Házban ,vasárnap 2022.febr.20.-án Debrecenben láthatjuk újra.Örömmel és szeretettel üdvözöljük a Lioni trubadúrt" Emma és Imre

    VálaszTörlés