A C-vitamin talán az egyik legjobban elfogadott vitamin, amit senkinek sem kell nagyon magyarázni, hogy miért is kell.
Az ember azon kevés emlős közé tartozik, akik már "elfelejtették", hogy
hogyan is kell a saját C-vitamin szükségletünket előállítani. Éppen
ezért kell a mindennapi táplálékunkkal bevinni ezt a vitamint. Ha ez még
nem lenne elég, a szervezetünk még tárolni sem tudja, ezért annyira
fontos, hogy minden nap fogyasszunk C.vitaminban gazdag ételeket.
Mivel a C-vitamin vízben oldódó vitamin, ezért a szervezetünk a fel nem
használt mennyiségtől 24 órán belül megszabadul. Ezért fölösleges a heti
mennyiséget egy nap alatt bevinni, hogy letudjuk a vitamin pótlást.
Mint ahogy a legtöbb vitaminra és ásványi anyagra is igaz, hogy együtt
hatékonyabbak, mert segítik a felszívódást, vagy éppen növelik a
hatékonyságot. Így például a C-vitamin javítja a vas felszívódását,
ezért vas hiány esetében a vashoz mindig érdemes plusz C-vitamint is
fogyasztani. Az E-vitaminnal közösen pedig hatékonyabban tudják felvenni
a harcot a szabadgyökök ellen.
A C-vitamin hatására anti.stessz hormonok szabadulank fel a
szervezetünkben, és még az ételek energiává való átalakulását is nagy
mértékben támogatja, így egyszerre leszünk energikusabbak és
nyugodtabbak.
Nagyon sokan azt gondolják, hogy a citrus félék tartalmazzák a
legtöbb C-vitamint, pedig ez nem teljesen így van. Igaz, hogy a
citromnak, narancsnak, grapefruitnak magas a C-vitamin tartalma, a
dobogón mégsem ők állnak.
A dobogó legfelső fokára az acerola került, a második helyezett a csipkebogyó, a harmadik hely pedig a papaya áll.
Nagyrápolti
Szent-Györgyi Albert (Budapest, 1893. szeptember 16. – Woods Hole,
Massachusetts, 1986. október 22.)magyar orvos, biokémikus az 1930-as
években izolálta a C-vitamint, azaz az aszkorbinsavat, mely
létfontosságú az emberi szervezet számára.
Felfedezéséért 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal tüntették ki.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése