A paradicsom nemcsak a piros színével kelleti magát, de nagyon
értékes „belső élete” is van. Az aztékok gyógynövényként használták.
Elterjedése a spanyol hódítóknak köszönhető, akik a burgonyával együtt
hozták be Európába. Nemcsak fajtája számos, hanem a neve is: felfedezői,
az indiánok „tumatle”-nak nevezték. Szerelem-, paradicsomalmának is
nevezik, és évszázadokon át tartó nemesítése következtében jelenleg
mintegy 2500 paradicsomfajta létezik, a világ szinte minden konyhájában
használják.
A paradicsom véd a koszorúér-betegségek ellen. Ennek oka a benne
található likopin, amely speciális karotinoid antioxidáns
tulajdonságokkal rendelkezik. /Forrás: natursziget.com/
Mártás télire:
Hozzávalók:
3 kg paradicsom
60 dkg vöröshagyma
15 dkg cukor
6 cikk fokhagyma
1 dl olaj
2 evőkanál só
1 mokkáskanál bors
A paradicsomot forró vízbe tesszük, héját lehúzzuk, feldaraboljuk. A hagymát meg a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, az olajon megfuttatjuk. Belekavarjuk a paradicsomot, 30 percig főzzük, majd botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a borsot és még főzzük, amíg kezd besűrűsödni /kb 30 perc/. Tiszta üvegekbe töltjük, fedeleket rácsavarjuk, szárazdunsztban hagyjuk hűlni.
/Recept Erdélyi Konyha Főzőiskola/, Juhász Hajnalka/
/Nagyon jó mártás, én még tettem bele kevés csilipaprikát /
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése