Miért jó, ha sok halat fogyasztunk? A halak húsa laza szövetszerkezetű, könnyen emészthető.
A hal jó forrása a zsírban oldódó vitaminoknak, elsősorban az A- és D-vitaminnak.
Ezek segítségével szervezetünk képes semlegesíteni a szabadgyököket
(vagyis az élettani folyamatok során keletkező, illetve külső forrásból a
testbe jutott, érfalat károsító, valamint rákos betegségeket előidéző
anyagokat), és növelni a betegségekkel szembeni ellenálló képességet.
A vízben oldódó vitaminok közül a B1- és B2-vitamin fedezhető fel a halban nagyobb mennyiségben, az ásványi anyagok szempontjából pedig vas-, szelén-, cink-, és jódtartalma jelentős. Mindemellett a halkonzervek - a puha, ehető halcsontoknak köszönhetően - még kalciumban is gazdagok
A vízben oldódó vitaminok közül a B1- és B2-vitamin fedezhető fel a halban nagyobb mennyiségben, az ásványi anyagok szempontjából pedig vas-, szelén-, cink-, és jódtartalma jelentős. Mindemellett a halkonzervek - a puha, ehető halcsontoknak köszönhetően - még kalciumban is gazdagok
A
hal okosabbá is teszi az embert, a skóciai Aberdeen egyetemének
tudósai 300 ember intelligenciáját tesztelték, és kiderült, hogy minden
olyan résztvevő IQ-ja átlagosan 13 százalékkal magasabb volt a
társaiénál, aki hetente kétszer halat evett. A hal létfontosságú
fehérjealkotót, úgynevezett triptofánt tartalmaz, amelynek köszönhetően
az agyban termelődni kezd a jókedvért felelős szerotonin hormon. Ha
szénhidrátban gazdag köretet fogyasztunk hozzá, még könnyebben képes
felvenni az agyunk a triptofánt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése