A szőlő évmilliók óta jelen van a Földön.
A szőlőtermesztés végigkíséri az emberiség történetét. A szőlőtermesztés Homérosz Iliászában és Odüsszeiájában többször előfordul. A görög épületdíszek szőlőindát mintáznak.
Szinte minden európai nép történetében van néhány szőlővel kapcsolatos monda, mese vagy rege.
A görög mitológiában Dionüszosz, a rómaiban Bacchus volt a szőlő és bor istene.A lakomák elképzelhetetlenek voltak e nemes gyümölcs és nedű nélkül.
Különlegesen értékes gyümölcs, mert magas víztartalma segíti a folyadékpótlást, a benne található rostok jótéoknyak a bélműködésre. Mindemellett szépségápoló is. A benne rejlő C- vitamin és szilicium gondoskodik arról, hogy bőrünk feszesnek tűnjön és megfiatalodjon.
A szőlő értékes bogyói teljes értékű tápláléknak számítanak, mivel
minden megtalálható bennük, ami a szervezetünknek fontos. A húsa, a
héja, a magja mind telis-tele van értékes tápanyagokkal. A szőlő héjában
és magjában antioxidánsok, gyógyító erejű ásványi anyagok találhatók,
mint például a kálium és a szelén. A kálium helyreállítja a szervezetünk
sav-bázis egyensúlyát, továbbá jó vízhajtó, így segíti a vese
kiválasztómunkáját. A szelénről tudjuk, hogy antioxidáns, tehát
nagymértékben támogatja a sejtek öregedése elleni küzdelmet. A héjában
lévő vegyületek ezenkívül a vírusokat, mint például a herpeszvírust is
hatékonyan semmisítik meg. Maga a gyümölcshús, illetve -lé is rendkívül
gazdag tápanyagforrás. Linolsavtartalma az általános életerő javítására
alkalmas. A B-vitaminoknak és a magnéziumnak köszönhetően idegerősítő
hatása is kiemelkedő. Gazdag vas- és folsavtartalma a vérképzésben
fontos, ezért a vérszegénység ellenszereként is számon tartják.
Fáradékonyság esetén is hatékonyan alkalmazható, mivel a szénhidrát
szőlőcukor formájában van jelen, melyet a szervezet közvetlenül
energiává tud alakítani. Magas A-, C-vitamin- és szeléntartalma miatt
pedig immunerősítőként is megállja a helyét, E-vitamin-tartalma pedig
késlelteti a sejtek öregedését. A szőlőmagolaj is igen értékes: segít
megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól, erősíti az
érfalakat és megelőzi az érelmeszesedést. Jó hatású lehet azok számára
is, akiknek valamilyen allergiájuk, ízületi gyulladásuk vagy
visszértágulatuk van.
A szőlő egyik alkotóeleme a
kvercetin nevű flavonoid, amely antioxidáns, gyulladáscsökkentő
hatásáról ismert. A kvercetin szerepet játszik a rosszindulatú daganatok
kialakulásának megelőzésében, csökkenti a koleszterinszintet és a
vérnyomást. Védi érrendszerünket a káros lerakódásoktól, illetve ennek
következményétől, vagyis az erek beszűkülésétől, az infarktustól és az
agyvérzéstől. A vegyület a legnagyobb mennyiségben a vörös szőlő levében
és a vörösborban található meg. A kvercetin a szőlőn kívül előfordul
még a vörös- és a lila hagymában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése