A szív formájú, zamatos eper évszázadok óta a tisztaság, a szenvedély és
a gyógyítás szimbóluma. Nem véletlenül, hiszen tápanyagban kiemelkedően
gazdag. C-vitaminból többet tartalmaz, mint a citrom vagy a narancs, 15
dkg elfogyasztása már fedezi napi C-vitamin-szükségletünket. vitaminok
közül található benne még A-, E-, K-, és többféle B-vitamin is. Ásványi
anyagai közül kiemelendő a kálium és a vas, amelyek a vérnyomás
szabályozásában, valamint a vérképzésben játszanak szerepet. Ezenkívül
tartalmaz még foszfort, kalciumot, magnéziumot, szelént, mangánt,
fluort, valamint nyomokban cinket és rezet.
Vérnyomás-
és
koleszterinszint-csökkentőAz eper kiváló forrása a pektinnek és egyéb
vízben oldódó élelmi rostoknak, amelyek gátolják a zsírok felszívódását,
ily módon csökkentik a vér koleszterinszintjét. De vérnyomáscsökkentő
és a homocisztein fehérje szintjének mérséklése révén is szívvédő
hatású. Kiemelkedő az eper szabadgyökmegkötő képessége is,
antioxidáns-tartalmát illetően a gyümölcsök között az első öt között
található ( az aszalt szilva, a mazsola, az áfonya és a fekete szeder
előzi meg).
A gyümölcsben található legfőbb antioxidánsok a C-vitamin, a
folsav, az antocianin és a kvercetin. Mivel a szembetegségek
többségének (szemszárazság, a látóideg rendellenes működése,
sárgafolt-elfajulás) hátterében részben a szabadgyökök nagy mennyisége
és bizonyos tápanyagok hiánya áll, ezért az eper szembarát is.Ugyancsak
magas antioxidáns-tartalma miatt képes a reumás-köszvényes fájdalmak
enyhítésére, valamint e tulajdonsága miatt rákmegelőző is.A gyümölcsben
található egyik fenolvegyület, az úgynevezett ellagénsav
ugyanis csökkenti a többek között a cigarettafüstben nagy mennyiségben
jelen lévő karcinogének sejtkárosító hatását. Ráadásul a főzés, sütés
nem roncsolja az ellagénsavat, így az epres sütemény, lekvár ugyancsak
előnyös élettani hatásokkal rendelkezik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése