Budapest és a Közép-Dunavidék hungarikumai
El sem tudjuk képzelni az életünket a ma már nem csak a budapesti, hanem a magyarországi cukrászdák elmaradhatatlan süteményféléi, a dobostorta, a "zserbo" azaz a Gerbeaud-szelet, a híres cigányprímásról elnevezett Rigó Jancsi-szelet, vagy a német-francia kugler /mignon/ nélkül. Szülőatya-cukrászmestereik jóvoltából ezek éppúgy részei a magyar cukrászkultúrának, mint ahogy a fővárosi édesipar híressé lett termékei - a konyakmeggy, vagy a szaloncukor. A szaloncukrot az egész világon hungarikumnak tekintik .
Aki Nagymaroson jár, gesztenyét és málnát, a Szentendrei-szigeti kirándulók szamócát és köszmétét, a Duna jobb partján Buda-vidéki kajszi-és őszibarackot, Tétény környékén mandulát, Solymáron gömbölyű, Pomázon hosszúszárú cseresznyét, Szobon ribiszkét keressen a piacokon, ha helyi specialitásra éhezett meg!
A zöldség-és fűszernövények közül a rozmaring Soroksár, a csiperkegomba Budafok, a Körösi-saláta néven híressé lett termék, a János-napi retek /Csepel-sziget/ a vecsési /savanyú/ káposzta érdemelte ki a hungarikum jelzőt.
Nyugat-Dunántúl hungarikumai
Húzott réteseket, tökös, mákos, győri páros-zsemlét, pozsonyi kiflit,/diós,mákos/
rábaközi és hökkön sült perecet találunk helyi specialitásként. Zalából származó ünnepi kalács a baba alakú "fumu"
A
hőkőn sült perec, más néven hökkön vagy hőkkön sült perec két ágból font
kerek, 20-22 cm átmérőjű, fényes, vörösesbarna felületű termék. Az
Őrségben és Hetésben lakodalom, búcsú alkalmával, aratás, szüret idején
fogyasztották.
A hőkőn sült perec jól kidagasztott tésztáját kelesztették, majd
átgyúrták. Felosztották 1-1 ágának megfelelő, ökölnyi cipókra. Pár perc
után rudakká sodorták. Kettőt összefontak kör alakúra, “kukoriba”.
Felületét tejes tojással megkenték, majd forró kemencében a “hőkőre”
(kemence fenekére) rakták sütni. Amikor kiszedték, cukros, zsíros vízzel
megkenték, kosárba rakták, ruhával letakarták, és már kész is volt a
finom őrségi perec.A régió tejtermékgyártói sokat köszönhetnek a jó levegőnek és a jó tejet adó teheneknek. A vásárlók pedig a körözött túró, csúcsos túró, őrségi kecskesajt, Lajta, Göcseji-sajt, Óvári sajt stb. gazdag kínálatából válogathatnak kedvükre.
Erdei ajándék a sötét trombitagomba, az aranyvessző /solidago/ méze, a lilatönkű pereszke, mely ízletes gomba. Hogy a hajdina/pohánka vagy a tönkölybúza is e táj jeles terménye, kevésbé ismert, mint az.
hogy a mézes-pálinka nyugat-magyarországi specilalitás.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése