A petrezselymet - Petroselinum hortense - az ókorban inkább
gyógynövényként, mint konyhai fűszerként tartották nagy becsben.
Petrezselem, petruska, sőt petrezsirom neveken is szerepel régi szakácskönyvekben. A latin petroselium név a görög petrosz (szikla, kő) és a szelion (növény) szavak összeolvadásából jött létre. A rómaiak ételeiben jelent meg először, és hamarosan olyan népszerű lett, hogy azt az embert, aki mindenbe beleártotta magát, petrezselyemnek nevezték.Az
antik Rómában gladiátoroknak adták a harc előtt, mert azt gondolták,
hogy nemcsak a bátorságuk, hanem a bicepszük terjedelme is megduplázódik
tőle. A görög orvosok úgy vélték, a petrezselyem a legerősebb vizelethajtó gyógynövény.
A világ egyik leggyakrabban használt fűszernövénye a petrezselyem, mely
azon kívül, hogy friss, aromás ízt ad ételeinknek, ennél még jóval
többet is tud. Hihetetlenül tápanyag dús, A- és C-vitamintartalma
kiemelkedő, ráadásul a K-vitamin legkiválóbb forrása is egyben.
A petrezselyem számos pozitív hatással van egészségünkre a benne található illóolajoknak és flavonoidoknak köszönhetően.
A flavonoidok segítenek megelőzni a sejtek károsodását, a gyulladások
kialakulását, illetve számtalan kutatás eredménye igazolja, hogy a rákos
megbetegedések megelőzésében is fontos szerepet töltenek be.
A petrezselyem nyers fogyasztása nemcsak
megszünteti a kellemetlen leheletet, hanem méregteleníti is a májat,
vesét és az epét.
Segít a stroke, a
cukorbetegség és egyéb szív- és érrendszeri megbetegedések
megelőzésében, vagy akár csökkentésében!
Ha valakinek karikás a szeme, éhgyomorra néhány karika
petrezselyemgyökeret kell elfogyasztani. Még érdekesebb a szeplők elleni
hatása: néhány nyers petrezselyemlevél szárát 2 dl vízzel leforrázunk,
15 percig hagyjuk ázni, majd leszűrjük. Gézt mártunk a lébe, s ezzel
mosogatjuk naponta 15-20 percig a szeplős bőrt.
A petrezselyem a magyar konyha hagyományosan használt zöldségei közé
tartozik.
Petrezselyemszósz:
Nagyon jól kiegészíti a sült vagy grillezett húsokat, halakat.
Egy
evőkanálnyi margarinon piríts sárgásbarnára másfél evőkanál lisztet.
Tegyél bele két-három csokor finomra vágott petrezselymet. Öntsd fel egy
bögre zöldséglével, és forrald össze. Fűszerezd sóval, borssal,
tálaláskor keverj hozzá egy-két kanál tejfölt is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése