A két gyümölcs, illetve történetük, részint közös tőről fakad. A cseresznye
latin nevét (Prunus avium, azaz „madárcseresznye") onnan kapta, hogy a
madarak kedvelt csemegéje. Őshonos a Kárpát-medencében, és több száz,
illetve több ezer éves adatok tanúsága szerint Nyugat-Ázsiában,
Szibériában és Kínában is. Napjainkban az Ibériai-félszigettől
Skandináviáig sok helyen vadon is megtalálható: elterjesztésében a
madarak és a légionáriusok egyaránt részt vettek. Őseink a cseresznyét
elsősorban szőlőföldekre telepítették, de a XVI. századra már exportálni
is tudtuk.
A meggy a cseresznye illetve a Prunus nemzetség egy másik
faja, az Észak-Iránban és a jelenlegi Türkmenisztán területén őshonos P.
fruticosa segítségével alakult ki. Más vélemények szerint a másik
Prunus faj a Fekete-, és a Kaszpi-tenger mellékén őshonos Prunus acida
lehetett. Az utóbbi elmélet mellett szól erősen savanykás íze is. A
meggyet a görögök már i.e. 300 táján ismerték, de népszerű volt a
perzsák és a rómaiak körében is.
A cseresznye fogyasztása vitamin- (A, B és
C) és ásványi anyag (kálium, kalcium, foszfor) tartalma miatt előnyös.
Magas rosttartalma elősegíti az emésztést. Piros héja és húsa
antociánban gazdag, tehát kiváló antioxidáns. Anyagcserét serkentő
hatása révén segíti az ízületekben esetlegesen lerakódott húgykősav
eltávolítását, és tisztítja a bőrt.
A meggy vitamin- és ásványi anyag
összetétele hasonló a cseresznyééhez, azonban majdnem tízszer annyi
A-vitamint és jóval több szerves savat tartalmaz. A meggy B-vitamin
gazdagsága is említésre méltó. Elősegíti az emésztést, a keményítő és a
fehérje feldolgozását, felszívódását. Serkentőleg hat idegeink
működésére. Ásványi anyagai közül kiemelendő vas-, kalcium-, kálium- és
magnéziumtartalma. Szerves savai segítenek az erek tisztításában,
serkentik a veseműködést, az anyagcserét, és elősegítik a vitaminok
felszívódását, de kitűnő vízhajtó is. A-vitamin tartalmánál fogva
megtisztítja légzőszerveink nyálkahártyáját, erősíti szervezetünk
természetes védekező rendszerét. A- és C-vitamin, valamint antocián- és
bioflavontartalma kiváló antioxidánssá teszi a meggyet.
A meggyszárból fogyasztó hatású teát készítenek, amelynek a
szívműködésre, a szívizmokra és a vérnyomásra gyakorolt jótékony hatását
egy magyar tudós fedezte fel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése