"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2019. február 16., szombat

Jön a tavasz - hazaérkezett az első gólya

 
Február 13-án megérkezett Magyarországra az első gólya, Suri. A vassurányi madár már tavaly is felkeltette az ország érdeklődését, hiszen napra pontosan ugyanekkor érkezett vissza 2018-ban is. Akkor szintén az ország első gólyájaként.

 Képtalálat a következőre: „gólya”


   Régen úgy hitték, hogy akinek a házára gólya telepszik, és fészket rak a kéményre, annak a házát megvédi a villámlástól és a tűztől, gazdagságot és hosszú életet hoz a ház népére. A gólyafészket nem szabadott lerombolni, mert akkor átok sújtotta a leromboló házát.


Az ókori rómaiak Vénusz istennő állatának tekintették a gólyát, aki szerelmet és áldást hoz a gólyafészekkel rendelkező házra és népére; a gyereknek hírül adva, hogy gondoskodniuk kell majd szüleikről.

További népi hiedelmek a gólyáról:

  • Akinek a háza udvarán, vagy a ház előtti árokban békát fog a gólya, ott gyermekáldás várható.
  • Aki először álldogáló gólyát pillant meg tavasszal, az egész évben lusta lesz, de ez a "csapás" megelőzhető az alábbi mondóka fél lábon történő elmondásával:

  • "Gólyát látok, fél lábon állok,
    Aki nem áll fél lábon, Lusta lesz a nyáron."
  •  
  • Aki repülő gólyával találkozik először, az egész évben szorgalmas lesz.
  • Aki földön álló gólyát lát az egész évben otthon marad, aki repülő gólyát lát az egész évben utazni fog.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése