"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2019. február 8., péntek

Kristályok - gyógyító kövek

Az emberiség mindig hatalmas szerepet tulajdonít a köveknek, kristályoknak.

A kristályok a Föld évmilliókon át tartó fejlődésének tanúi, magukon viselik azoknak a hatalmas erőknek a kitörölhetetlen emlékeit, amelyek alakították. Mélyen a Föld belsejében alakulnak ki, azokból az elemekből és ásványi anyagokból, amelyek körülvesznek minket, vagy az emberi szervezet nélkülözhetetlen forrását képezik. Az ősi civilizációk szinte mindegyike alkalmazta az ásványok gyógyerejét az orvoslásban, és a középkor híres orvosai után is maradtak fenn írásos emlékek a drágakövek alkalmazásáról.

A kristályokat alkotó különböző ásványi elemek megtalálhatók bennünk is, rezgésük szinkronban áll a miénkkel, ezért kiválóan alkalmasak arra, hogy visszaállítsuk szervezetünk és pszichés állapotunk diszharmóniáit. A nem megfelelően működő szerveink, mentális és érzelmi zavaraink, az energetikai rendszerünk (meridiánok, csakrák) szintjén érkező energiadózis és bioinformációs töltés révén korrigálódnak. Minden kristálytípusnak egy rá jellemző energiatöltése van, amely adott testi és pszichés részünkkel kapcsolódik össze.

Gránát – vitalitás 
A gránátot leginkább vörös színében ismerjük, pedig valójában különböző színekben köztük  piros, narancs, sárga, zöld, kék, lila, barna, fekete, rózsaszín és színtelen ásványként fordul elő. Különböző típusú gránátok léteznek: pirop, almandin, spessartin, grosszulár (hesszonit és tsavorit  változatok), uvarovit és andradit.    Keménységük 6,5-7,5 közt változik. A gránát szó a latin granatum szóból ered, ami gránátalmát jelent, utalva a kő színének hasonlatosságára a gránátalma színére és magjainak formájára.  A görög mitológiában a gránátalma az örökkévalóság szimbóluma volt és Hádész  Perszefoné elrablásnak legendájában említik meg.
A gránátkristály használatával természetes módon növelhető a teljesítőképesség, az életerő. Nagyobb energiát, összeszedettséget ad a sikeres megvalósításokat igénylő élethelyzetekhez, tevékenységekhez. Kimerültség ellen és az immunrendszer erősítésére is alkalmazható.
A gránát a buddhizmus szent köve, Indiában a kundalini-tűzzel, az ősi átalakulás tüzével hasonlítják össze. A középkorban talizmánként az utasoknak meg a keresztes hadjáratra induló lovagoknak adták, mert úgy hitték, sebezhetetlenné válnak tőle.
Használata: viseld a csuklód körül karkötőként, hogy érje az ütőeret.

Ametiszt – ellazulás, nyugalom
Az ametisztkristály természetes nyugtató. Hatékony segítség stresszes, feszültséggel teli időszakokban, amikor nehezen megy a lazítás és a megfelelő kikapcsolódás. Energiája hatékonyan nyilvánul meg a huzamosabb ideje fennálló lelki, érzelmi nyomásnál, illetve az alvászavarok esetében is.
Az ametisztet már az ókori görögök is nagy becsben tartották, amulettként hordták, mert azt hitték róla, hogy hordozóját megvédi a részegségtől (az amethüsztosz görög szó, jelentése: nem részegítő). A régészek több ezer éves azték sírokban is találtak ametisztköveket.
Használata: marokkőként hasznos nyugtató. Fogd a kezedben pár percig, és vedd át a rezgését. Alvásproblémák esetén tegyél egy-két ametisztkristályt az ágyad köré.

Borostyán – életöröm
A borostyán az őskori fák fosszilis maradványa, gyantakövülete. Segít az érzések kifejezésében és megélésében. Akkor szükséges, amikor adott emberek vagy élethelyzetek
elfogadása, illetve kezelése túl nagy lelki nyomást jelent. Oldja a stresszt, az érzelmi blokkokat, a depresszív hangulatot nyugtatja, és kiegyensúlyozza a kedélyállapotot.
Sok monda és rege kapcsolódik az ásványhoz, Homérosz az Odüsszeiában is megemlíti. Az ókorban a borostyánnak magas ára volt, mert hittek viseletének gyógyító erejében.
Használata: viseld huzamosabb ideig karkötőként vagy medálként.

Akvamarin – önbizalom
Az akvamarin erősíti a magabiztosságot, csökkenti a depresszív hangulatokat, és segít abban, hogy felelősséget vállalj önmagadért. Energetikája szétzúzza a káros, önromboló programokat, melyek aláássák az önbizalmat.
A görög hagyományok szerint ez a csodaszép, kékes kő a sellők kincsesládikájából származik. Az akvamarin „figyelmeztető” kristály a veszélyek ellen. Az utazások és a mindennapok védőköve, a hajósok az ókorban talizmánként viselték.
Használata: viseld ékszerként, vagy tarts egyet magadnál a zsebedben.

Holdkő – nőiség
Holdkő, a sejtelmes holdfény kőbe zárva. Segít a különböző női szerepeket (párkapcsolat,
anyaság, nagyszülőség) a legteljesebben megélni. Oldja a lelki feszültséget, a gátlásokat, erőt ad az érzések, a vágyak felvállalásához és természetes kifejezéséhez. A holdkő több életörömöt hoz, és erősíti a női kisugárzást.
A görögöknél és a rómaiaknál a termékenység szimbólumaként tisztelték, amely a Hold tulajdonságait itt a Földön felerősíti.
Használata: viseld gyűrűként vagy nyakékként.

Jáde – bölcsesség
A zöld színű jádekő segít zaklatott, felkavart lelkiállapot esetén is nyugalmi állapotba kerülni, és a figyelmet kellőképpen összpontosítani. Hatékony eszköze az emberekkel való intuitív és lelki beállítottságú kommunikációnak, segíti a ráhangolódást és az együttműködést. Hatékonyan oldja a stresszt, csökkenti a feszültséget, összehangolja a jobb és a bal agyfélteke működését.
A jádekő az ókori Kínában a lelki béke és a hosszú élet szimbóluma volt. A maják a szerelem köveként tisztelték, az indiánok körében pedig az aranynál is többre becsülték.
Használata: meditáláshoz válassz gömb alakú jádekövet.

Citrin – optimizmus
Ez a napsárga kő fokozza az életörömöt, melegséggel árasztja el a lelket. A citrin bátorrá, nyitottá, elszánttá, temperamentumossá tesz, mégsem meggondolatlanná, hanem meggondolttá. A citrinen keresztül megtanuljuk a kívánságainkat és az elképzeléseinket keresztülvinni.
A római legionáriusok a mellkasukon viselték ezt a követ, hogy védve legyenek a haragos pillantásoktól és irigy intrikáktól. A citrint a középkorig a Nap köveként tisztelték.
Használata: viselj egy medált a szívcsakra felett.

Rózsakvarc – intimitás
- Kapcsolaterősítő, szerelemhozó kő.
A görögök és a rómaiak azt hitték, hogy Ámor és Erósz, a szerelem istenei küldték a rózsakvarcot a Földre, hogy a szerelem és a kibékülés őserejét az embereknek ajándékozzák.
A rózsakvarc nyugtató és csillapító hatással van a szívre.
A rózsakvarc kellemes rózsaszíne beleélő – képességet, szelídséget, gyengédséget és szerelmet ébreszt.
Finom rezgéseivel beburkolja a lelket.
Használata: tedd ki a hálószobádba.

Hegyikristály – mentális erő
A hegyikristály elsősorban olyan élethelyzetekben nyújt segítséget, amikor szükséges a hatékony figyelem és a szellemi összeszedettség. Élénkíti a mentális teljesítőképességet, a koncentrációt és a memóriát.
A görög krüsztallosz (jég) szóból, mert az ókoriak örökre megfagyott jégnek tartották. Amulettként, Afrika és Ausztrália egyes népeinél esőhozó szerepe miatt közkedvelt. A monda szerint energiákat koncentráló kristálykő csillogott Artúr király legendás kardján is.
Használata: tanuláshoz, munkához tegyél ki az asztalra egy hegyikristálycsúcsot.

Zafír – elfogadás
A zafír segít az érzések kifejezésében és megélésében. Akkor szükséges, amikor adott emberek vagy élethelyzetek elfogadása, illetve kezelése túl nagy lelki nyomást jelent.
Oldja a stresszt, az érzelmi blokkokat, a depresszív hangulatot nyugtatja, és kiegyensúlyozza a kedélyállapotot.
A zafír elnevezése igen ősi, egyesek héber eredetűnek tartják, mások egy szanszkrit kifejezésből származtatják, mely a Szaturnusz bolygónak szentelt drágakövet jelölt. Az új Jeruzsálem egyik alapköveként már a Bibliában is megemlítették a zafírt. A középkorban papi gyűrűkbe foglalták.
Használata: azok az emberek, akik hajlamosak a haragra, a nyakuk körül viseljenek egy zafíramulettet, amely megóvja őket a gyakori érzelmi kitörésektől.

A lávakövek
A bazaltlávakövek használata több ezer éves múltra tekint vissza, az indiánok, kínaiak, de egyes források szerint még az ősmagyarok sámánjai is használták gyógyításhoz a felmelegített és testre helyezett köveket. A forró magmából származó kövek összegyűjtötték az anyaföld összes energiáját, az általuk kibocsátott hő jó hatással van az izmokra, ellazítja őket, és csillapítja a fájdalmat. A kőterápiát az ókori Kínában kapcsolták össze a meridiánokkal.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése