"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2019. február 12., kedd

Valentin nap

Február 14-én és az azt megelőző napokban csak az Egyesült Államokban mintegy 400 millió szál rózsát és 25 millió tonna csokoládét vásárolnak kedvesüknek az emberek.

 Ennek az egyetlen ünnepnapnak az ökológiai lábnyoma felmérhetetlen – különösen, ha beleszámítjuk azt a hulladékmennyiséget, amely az ajándékozás kapcsán keletkezik. A Valentin-nap angolszász eredetű ünnep, de az egész világon, így Magyarországon is egyre nő a népszerűsége.

Ezeknek az ajándékoknak szinte egyből a kukában landol a csomagolása, sőt, sokszor maguk a termékek is a szemetesbe kerülnek pár nap vagy hét után – gondoljunk csak a képeslapokra vagy a vágott virágokra.

Az Egyesült Államokban az édességek között főleg a bonbonok közkedveltek, amelyeket gyakran többrétegnyi csomagolóanyagba burkolva árulnak – van olyan, amelynek össztömegéből több mint 40 százalék a csomagolás –, így miután kiürülnek, felesleges műanyag, papír, celofán és alufólia kerül a szemetesekbe, majd a természetbe.



Képtalálat a következőre: „tulipán csokor”

A legnépszerűbb Valentin-napi ajándék a virág, csak Valentin-napra több száz millió szál rózsát termesztenek világszerte. A csokrokat azonban az árusok előszeretettel csomagolják celofánba, ami szintén lassan lebomló műanyag. Kérjük meg őket, hogy

a virágot csak egy szalaggal kössék össze, vagy csomagolják papírba.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése