A céklát ősidők óta ismeri és használja az emberiség. A növény legrégebbi archeológiai lelete egy újkőkorszaki (i.e. 4000) településről származik. Az i.e. második évezredben már a babilóniaiak és a főniciaiak nagy mennyiségben termesztették. Európa északi területeire a rómaiak juttatták el.
A monda szerint Nagy Károly annyira bízott a cékla gyógyító erejében, hogy rendeletben tette közzé kötelező termesztését. Nem véletlenül!
A cékla mint gyógynövény
- A cékla nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint.
- Kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere-folyamatait.
- Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a céklalé segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért bizonyos helyeken kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén.
- A-, B1-, B2- és C-vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot, valamint magnéziumot.
- Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat.
- . A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése