"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2019. február 4., hétfő

Egészségünkért - a cékla


A céklát ősidők óta ismeri és használja az emberiség. A növény legrégebbi archeológiai lelete egy újkőkorszaki (i.e. 4000) településről származik. Az i.e. második évezredben már a babilóniaiak és a főniciaiak nagy mennyiségben termesztették. Európa északi területeire a rómaiak juttatták el.
A monda szerint Nagy Károly annyira bízott a cékla gyógyító erejében, hogy rendeletben tette közzé kötelező termesztését. Nem véletlenül!

A cékla mint gyógynövény

  • A cékla nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint. 
Képtalálat a következőre: „cékla”
  • Kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere-folyamatait.
  • Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a céklalé segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért bizonyos helyeken kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén.
  • A-, B1-, B2- és C-vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot, valamint magnéziumot.
  • Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat. 
  • . A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése