"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. augusztus 20., szerda

Magyarok kenyere



Pécs városa immáron negyedik alkalommal szervezi meg azt a programot, amelynek keretében az ország összes megyéjéből, megyei jogú városaiból, kisebb településeiről, valamint a Kárpát-medence magyar lakta településeiről (Sepsiszentgyörgytől Lendváig, Pozsonytól Zentáig) összegyűjti a felajánlott búzát, Pécsre szállítja, majd egy ünnepélyes összeöntés és az őrlés fázisa után lisztet készíttet belőle.
Az így létrejött “összmagyar lisztből”, a kárpátaljai kis magyar település, Verbőc vendégkovászával, és a Parajdról kapott sóval készül el a pécsi augusztus 20-ai nagykenyér.


A Magyarok Kenyere 2014-es programjában 210 tonna búza gyűlt össze határon innen és túli adományokból.  Az adománybúza 420 magyar és 51 határon túli településről érkezett, összesen 1383 egyéni adományozó (gazda, szervezet) küldött gabonát.
A Magyarok Kenyere program 2011-ben indult Pécs városában. A Magyarok Kenyere valójában egy „össznemzeti” kenyér, amelybe nemcsak a hazai, hanem a határainkon túl élő magyar honfitársaink által megtermelt búza is belekerül. Az első évben 10 tonna búza gyűlt össze, idén ennek több mint hússzorosa. Emellett jelentős jótékonysági akció is kapcsolódik hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése