"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. augusztus 22., péntek

Elmennek a gólyák..




Általában augusztus 20-a körül elkezdődik az őszi vonulás.Az augusztus közepén érkezett hidegfront hatására a hazai fehér gólyák többsége megindult a telelőterületek felé. "A fehér gólyák többsége már délkelet felé tart, sőt, a leggyorsabban vonuló példány, a szlovákiai Komáromszentpéter (Svaty Peter) községben megjelölt Peter Törökország déli részén, a szír határ közelében járt hétfő délelőtt" mondta  a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) programkoordinátora.

A fehér gólya hosszú távú vonuló, a termikeket kihasználva vitorlázva repül, ezért a tengereket kerüli és csak nappal halad.

Közép- és Kelet-Európa gólyái a Boszporuszon átkelve hagyják el Európát. Törökországon át keletről kerülik a Földközi-tengert, Nyugat-Szírián és a Jordán völgyén, a Holt-tenger térségén és a Sínai-félsziget keleti vidékén haladnak át. Egyiptomban délnek fordulnak, innen a Nílus vonalát követve haladnak délre. A gólyaegyedek fele a Csád-tó felé kitérőt tesz, de telelőterületeik Kenya, Uganda szavannáitól Fokföldig terjednek, a Jóreménység fokától Északkeletre eső területekig.

Veca szárnyal (fotó: Papp Ferenc)"Az időjárás-változást nemcsak az emberek, de az állatok is megérzik, sőt rájuk van nagyobb hatással. Régóta ismert tény, hogy a frontok, jelentős időjárás-módosulások befolyásolják életüket. A madarak esetében ez a legnyilvánvalóbban vonuláskor jelentkezik. Az érkező frontok elől továbbállnak, főleg azok a nagytestű madarak, amelyek termikelve vonulnak (pl. gólyák, nappali ragadozómadarak). A termikelve vonulás lényege ugyanis, hogy a felszálló meleg légáramlatokat kihasználva felköröznek nagy magasságokba, majd egyszerűen továbbsiklanak, miközben lassan veszítenek csak a magasságukból. Aztán egy újabb megfelelő helyen újra felköröznek, így napközben 6-8 óra alatt több száz, akár 500 km-t is megtehetnek."

/fotó : Papp Ferenc, MME/

Általános felfogás a gólyáról, hogy a család, a hűség, az anyai gondoskodás, a bőség szimbólumának tekintették, és már a régi időkben is közkedvelt, nagy tiszteletnek örvendő állat volt.

 Az ókori görögök úgy vélték, hogy a gólyákban az elhunyt emberek lelkei élnek tovább, míg az arab világban a Mekkába eljutni nem tudó elhunytak lelkét vélték felfedezni a gólyában, akinek így madárszárnyon kell megtenni ezt az utat.

Európában szerencsehozóként, tekintettek rá. Régen úgy hitték, hogy akinek a házára gólya telepszik, és fészket rak a kéményre, annak a házát megvédi a villámlástól és a tűztől, gazdagságot és hosszú életet hoz a ház népére. A gólyafészket nem szabadott lerombolni, mert akkor átok sújtotta a leromboló házát.
Az ókori rómaiak Vénusz istennő állatának tekintették a gólyát, aki szerelmet és áldást hoz a gólyafészekkel rendelkező házra és népére; a gyereknek hírül adva, hogy gondoskodniuk kell majd szüleikről.

További népi hiedelmek a gólyáról:
  • Akinek a háza udvarán, vagy a ház előtti árokban békát fog a gólya, ott gyermekáldás várható.
  • Aki először álldogáló gólyát pillant meg tavasszal, az egész évben lusta lesz, de ez a "csapás" megelőzhető az alábbi mondóka fél lábon történő elmondásával:
    "Gólyát látok, fél lábon állok,
    Aki nem áll fél lábon, Lusta lesz a nyáron."
  • Aki repülő gólyával találkozik először, az egész évben szorgalmas lesz.
  • Aki földön álló gólyát lát az egész évben otthon marad, aki repülő gólyát lát az egész évben utazni fog.


 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése