Az év legforróbb napjai jönnek...
Görögdinnyét enni jó, hiszen kellemesen édes, hűsítően lédús, sőt még a
színe és az illata is kényezteti az érzékeket. Nem csoda, hogy
kánikulában a túlélés egyik alapvető eszközévé lép elő. Nemcsak élvezeti
szempontból hasznos azonban, ha gyakran harapunk bele egy-egy mosolygó
dinnyeszeletbe, hanem az egészségünknek is jót teszünk vele, hiszen a
görögdinnye összetétele minden szempontból ideális.
A legkorábbi ismert dinnyeszüret nagyjából ötezer évvel ezelőtt
történt az ókori Egyiptomban. Azért tudjuk ezt olyan biztosan, mert
hieroglifákkal is megörökítették az eseményt, illetve a fáraók
túlvilágra szánt ellátmányába is gyakorta raktak görögdinnyét. Hogy
pontosan honnan származik, azt nem tudjuk, de feltételezhető, hogy a
Kalahári-sivatag környékén van az őshazája. Hamar elterjedt azonban
világszerte, a 10. században Kínában már termesztették, a 13. században
pedig Európában is megjelent a mór hódítóknak köszönhetően. Ma már több
mint ötszáz fajtája létezik a nemesítésnek köszönhetően, így
válogathatunk kedvünkre, ha egy kis görögdinnyére vágyunk.
Amellett, hogy közkedvelt csemege volt, kezdettől fogva kiaknázták
kedvező egészségügyi hatásait is. Az ókori népek lázcsillapításra és a
szoptató anyák tejtermelésének növelésére használták, de hamar
felismerték vízhajtó és emésztést segítő hatását is. Lábadozókat is
gyakran kínáltak görögdinnyével, mert vértisztító hatásánál fogva
elősegíti a felépülést. /étel+ital/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése