A grillezés egyidős az emberiség történetével. Valamikor a
Neander-völgyben, véletlenül kezdődött el az, amit ma grillezésnek
hívunk. Több ezer évvel ezelőtt egy darabka vadállat hús beleesett a
tűzbe, és az ősembernek még sikerült botokkal kiszedni a parázsból. Az
elszenesedett húsdarab, bár ropogós és kemény volt, íze rendkívüli
benyomást tett rá, és maradandó élményt jelentett az egész emberiségnek.
A grillezés egyszerű és élvezetes ételkészítési eljárás. A
grillezett hús egészségesebb, mint a főtt, és élvezetes, mert kevés
zsiradékot tartalmaz, és a húsból tökéletesen kihozza az illatot és a
zamatot.
A jó grillezéshez idő és sok türelem szükséges.
Az igazán jól elkészített grill ételt élvezet fogyasztani, mert összhangban van benne a sokféle íz, illat, aroma.
A sütésnek több módszere van, például faszénparázson, lávakövön, ami működhet gázzal is.
A grillezés sikerének titka az, hogy a hússzelet azonnal
kapjon egy kérget, ami nem engedi ki a levét, és ettől marad omlós a
hús. Ha kifolyik a leve, a hús száraz és rágós lesz.
Az igazi titok azonban a pácolásban rejlik. Célszerű a
sütögetés előtt egy nappal fűszeres olívába tenni húsainkat, és a siker
garantált
. Az egyik legegyszerűbb módszer azonban a fokhagymás tejbe
való áztatás. Ehhez nem kell mást tennünk, mint egy fej fokhagymát
lereszelni, 2-3 dl tejben elkeverni,é s a húsokat belefektetni. Egy
éjszaka alatt fantasztikusan átveszi a hús a fokhagyma zamatát.
Ha
olajos pácot készítünk, akkor a húsainkat bekenhetjük mustárral is. Az
olajba tehetünk előre elkészített, boltban kapható fűszerkeveréket is,
de mi magunk is összevariálhatjuk igényünk szerint a fűszereket.
Ismert, kedvelt pácolás még a sörös-mézes pác. A húst nem
szükséges külön fűszerezni, éjszakára állni hagyni, hanem sütés előtt 10
perccel elég átkenni húsainkat, és már kész is. /forrás: teletál/
Pácok
/sertéstarja/
1 evőkanál mustár
1,5 dl olaj
1 kiskanál só
1 mokkáskanál frissen
őrölt bors
1 kiskanál őrölt köménymag
1 kis fej lila hagyma
2 újhagyma
A mustárt tegyük keverőedénybe, majd kevergetve öntsük hozzá az oljat, szórjuk bele a sót, a borsot, a köményt, az apróra vágott lilahagymát és a vékony karikára szelt újhagymát. Az egészet jól keverjük össze, és már pácolhatjuk is vele a sertéstarját.
Olivás züldfűszeres pác
Hozzávalók
1 kiskanál só
1 kiskanál durvára tört színes bors
2 gerezd fokhagyma
majoránna /friss, vagy szárított/
2 szál friss rozmaring
fél csokor petrezselyem
2 dl olivaolaj
/pulykasteak páca/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése