A híres magyar pálinkák neve magában foglalja a kiváló minőségű alapanyag és a származási hely nevét (pl. gönci kajszibarack pálinka, szatmári szilvapálinka, újfehértói meggypálinka). A pálinkatörvény értelmében színtiszta gyümölcsből van, vagyis nem tartalmazhat sűrítményt, aszalmányt és szárítmányt.
Szintén alapvető követelmény, hogy Magyarországon gyártják és
palackozzák. Ha az ital a magas minőségi követelményektől akár csak egy
tényező tekintetében eltér, már nem tekinthető pálinkának, az üveg
címkéjére már nem írhatják rá ezt a megnevezést.
1. A jó magyar pálinka színtiszta. Illata, színe és ízvilága harmonikus.
2. A hozzá való alapanyagok kiváló minőségűek, egészségesek és
épek. A pálinkakészítés menete: cefrefőzés, érlelés, modern és kíméletes
lepárlás, pihentetés.
3. A pálinkakészítés alappillére a türelem.
4. A pálinkafogyasztást ünnepélyesség övezze.
5. A különböző ételekhez más-más pálinkaféle illik. Például a
szárnyasokhoz muskotályos törköly, a vadételekhez feketeribizli pálinka
való.
6. A pálinka a fogyasztáskor ne legyen se hideg, se meleg. 16-18
Celsius-fokon ideális. Egyszerre 4 centiliternél ne kortyolj belőle
többet. Élvezd gyümölcsös ízét, és az érzést, ahogy tested és lelked
felmelegszik tőle. Zamata a nyelv alatti ízlelőbimbókban teljesedik ki.
7. Tulipán formájú, hűtött pohárból inni a legkellemesebb.
8. Úgy ellenőrizhetjük, hogy valódi pálinkát kaptál-e, ha zamatos gyümölcsillat csapja meg az orrodat, amikor beleszagolsz.
9. A pálinka kismértékben orvosság, nagymértékben méreg. Ezt jegyezd meg jól!
Ma is előszeretettel isszák az emberek például esküvőkön, lagziban a
„mennyegző pálinkát” Gyerekszületésnél a család régen fogott egy üveg
pálinkát és eltette. Ezt az üveget 18 évvel később bontották fel, vagy a
gyerek esküvőjén. Örömpálinkának hívták.
A keresztelő alkalmával sem maradhatott el az a tény, hogy megbontanak egy üveg pálinkát. Ilyenkor az anya egészségére koccintottak. A „Boldogasszony pálinka, vagy Boldogasszony pohara” is egyfajta áldomáspálinka volt. Legényavatáskor az avatópálinkát itták, halotti torok alkalmával pedig a siratópálinkát.
A keresztelő alkalmával sem maradhatott el az a tény, hogy megbontanak egy üveg pálinkát. Ilyenkor az anya egészségére koccintottak. A „Boldogasszony pálinka, vagy Boldogasszony pohara” is egyfajta áldomáspálinka volt. Legényavatáskor az avatópálinkát itták, halotti torok alkalmával pedig a siratópálinkát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése