De mi is ez a kukuca vagy csánt madárka, galamb, búbos, tubi, tuba, tubika, tubuka, bádics, cinke, fecske, kukucs
Tulajdonképpen egy kelt tésztából készített kalács, amelyet nemcsak karácsonykor, hanem a húsvéti ünnepkörben, sőt a halottkultusz részeként, máshol pedig lakodalmak alkalmából osztogattak kicsinek és nagynak, öregnek és fiatalnak, halottnak és élőnek.. Karácsonykor a tésztamadár az élettel, a tiszta lélekkel, a rituális tisztasággal és áttételesen a feltámadás hitével állhat összefüggésben, a felfelé szálló madár az égiekre vonja az emberek figyelmét ./Gazda Klára: A kalács és rituális kontextusa./
Hozzávalók: 4 személyre
- vaj a tepsi kikenéséhez- egész bors
- 1 evőkanál őrölt mák
- 2 tojás
- csipet só
- maréknyi cukor
- 5 dkg zsír
- 4 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
Az élesztőből 1 kanál liszttel és 1 dl langyos tejjel kovászt készítünk. A lisztet beleöntjük egy tálba, elmorzsoljuk benne a zsírt vagy a margarint. Hozzáadjuk a sót, a cukrot meg az egyik tojást, és a maradék langyos tejjel bedagasztjuk. A tészta kissé kemény, jól formázható legyen. Kétujjnyi vastag, 15-20 cm hosszú rudakat sodrunk belőle úgy, hogy az egyik végükön hagyunk egy kis gombócot. Úgy tekerjük fel, mint a csigát, végül a gombócot feligazítjuk a csiga tetejére. Ez lesz a „kukuca” feje. A tojást felverjük a kanálnyi őrölt mákkal, és szépen lekenjük vele a csigákat. A fejére 2 szem borsból elkészítjük a szemét. Kivajazott tepsibe sorba rakjuk, és így hagyjuk 30 percig kelni. Előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt készre sütjük .
Van egy kalács: kukuca,
friss kalácsból kalácsforma.
Azt mondják, ha jó leszek,
meg is kapom karácsonyra.
Azt mondják, hogy madárforma,
azért kapom karácsonyra.
Azt mondják, hogy szárnya van,
csőre van, és lába van,
frissen szabad kézbe vennem,
karácsonykor meleg madár
ülhet majd a tenyeremben.
Szeme helyén bors van.
Adják ide gyorsan!
Nemes Nagy Ágnes
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése