Feketeerdő triffle
2 tojás
2 ek. liszt
2 ek. cukor
2 tk. kakaópor (ha valaki kakaósabb piskótát szeretne, az tehet bele többet is, de akkor érdemes csökkenteni a liszt mennyiségét)
1 üveg meggybefőtt
1 dl cseresznyepálinka
1 tábla tejcsokoládé
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
1 csomag „nem főzős” pudingpor
3 dl tej (vagy amennyit a pudinghoz írnak)
A piskótához a tojásokat válasszuk ketté, a 2 kanál cukrot keverjük habosra a tojások sárgájával. Majd adjuk hozzá a kakaóval elkevert lisztet. A tojások fehérjéből verjünk kemény habot, és óvatosan adjuk a masszához. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük a masszát, majd 180 fokos sütőben 15-18 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
A pudingot elkészítjük a tasakon leírtak alapján. A tejszínhabot keményre verjük a habfixálóval, majd óvatosan összekverjük a pudinggal.
A meggyet beáztatjuk a pálinkába, és egy kicsit összemelegítjük. Majd leszűrjük. A leszűrt pálinkát ráönthetjük a piskótára.
A csokit apróra vágjuk, majd elkezdjük rétegezni a süteményt. Legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük, és hidegen tálaljuk.
Mézeskalácsos triffle
2 tojás
2 ek. liszt
1 tk. mézeskalács-fűszerkeverék
2 ek. méz
1 ek. cukor
2 dl habtejszín
1 csomag mézeskalács ízű puding
tej a pudinghoz
1 csomag habfixáló
1 üveg meggybefőtt
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral és a mézzel, majd hozzáadjuk a mézeskalács-fűszerkeverékkel elkevert lisztet. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, majd 180 fokon készre sütjük. Vigyázni kell, mert a méz miatt hamar odaéghet. A pudingot a tasakon leírtak szerint elkészítjük, majd hozzáadjuk a habfixálóval keményre vert habot. A meggybefőttet lecsepegtetjük majd turmixoljuk. Ha piskóta kihűlt a szokásos módon rétegezzük a süteményt.
Csokihabos triffle
Hozzávalók:
300 gramm étcsoki
200 gramm vaj
4 ek. tej
180 gramm cukor
5 tojás
4 ek. liszt
A csokikrémhez:
2 dl tejszín
15 dkg étcsokoládé
2 tojás sárgája
A csokihabhoz:
2 dl tejszín
10 dkg fehér csoki
A csokit vízgőz felett olvasszuk fel a tejjel. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a kis darabokra vágott vajat. Hagyjuk hűlni egy kicsit, majd keverjük hozzá egyenként az öt tojás sárgáját, és legvégül adjuk hozzá a négy evőkanál lisztet (volt, hogy a lisztet kihagytam már véletlenül, így is teljesen vállalható, de azért az egy kicsit más süti lesz). A tojásfehérjéből verjünk kemény habot, és a végén keverjük a masszához. A masszát sütőporral kibélelt tepsiben nagyjából 30-35 percig sütjük.
A csokit gőz felett felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, ha már meleg, de még nem forró hozzákeverjük a tojások sárgáját, és állandó kevergetés mellett besűrítjük. Figyelem! Nem szabad hagyni, hogy felforrjon, különben a tojássárgája kicsapódik.
A fehér csokit gőz felett felolvasztjuk, a tejszínből habot verünk, majd hozzákeverjük az olvasztott csokit.
A sütit a szokásos módszer szerint rétegezzük.
Erdei gyümölcsös karácsonyi trifle
- 1 l habtejszín
- 25 dkg mascarpone
- 15 dkg porcukor
- 6 ek konyak
- félig fagyott erdei gyümölcs
- 15 dkg vaj
- 4 ek méz
- 4-5 szem szegfűszeg
- 1 tk őrölt fahéj
- 2 ek finomra aprított kandírozott gyömbér
- 20 dkg zabpehely
- 10 dkg barnacukor
- 10 dkg durvára darált mandula
- 10 dkg kókuszchips
- 9 dkg liszt
A morzsához egy közepes lábosban
felolvasztjuk a vajat és a mézet. A szegfűszeget mozsárban összetörjük
és a fahéjjal és a gyömbérrel a lábosba tesszük. Hozzáadjuk a
zabpelyhet,a barnacukrot, a durvára darált mandulát, a kókuszchips
felét, és a lisztet. Jól összekeverjük, sütőpapírral bélelt tepsire terítjük.
180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük amíg aranybarna lesz,
sütés közben néhányszor átkeverjük. Amikor kész, kivesszük a sütőből és
hagyjuk kihűlni.
A habhoz a lehűtött tejszínt habbá
verjük a porcukorral. Amikor majdnem kész, hozzákeverjük a mascarponét
és kanalanként hozzáadjuk a konyakot is. Addig keverjük, amíg kemény
habot kapunk.
Összeállítjuk a desszertet: egy szép
üvegtál aljára gyümölcsöt szórunk, rákanalazzuk a hab 1/3 részét,
megszórjuk bőven morzsával és addig folytatjuk a rétegezést, amíg
megtelik a tál vagy elfogynak az alapanyagaink. A tetejére rászórjuk a
maradék kókuszchipszet és azonnal kínájuk.
Tipp: a morzsát akár 3 napra előre is elkészíthetjük, légmentesen záródó dobozban tároljuk.
Az erdei gyümölcsöket azért tesszük bele félig fagyottan, mert így pont kienged és nem lesz "szottyos" mire fogyasztjuk.
Forrás - kép
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése