"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. december 9., kedd

Édes finomság - karácsonyi íz

A triffle az angol konyha kihagyhatatlan desszertje, krémes, szaftos, és ha a megfelelő ízeket kombinálod, akkor még ünnepi is. A szabály egyszerű, mindig legyen egy réteg tészta, majd rá két réteg krém vagy gyümölcs, a szinteket pedig addig ismételjük, ameddig a tál meg nem telik.

Feketeerdő triffle

Itt az elronthatatlan karácsonyi süti: triffle
Hozzávalók:

2 tojás
2 ek. liszt
2 ek. cukor
2 tk. kakaópor (ha valaki kakaósabb piskótát szeretne, az tehet bele többet is, de akkor érdemes csökkenteni a liszt mennyiségét)
1 üveg meggybefőtt
1 dl cseresznyepálinka
1 tábla tejcsokoládé
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
1 csomag „nem főzős” pudingpor
3 dl tej (vagy amennyit a pudinghoz írnak)
 

A piskótához a tojásokat válasszuk ketté, a 2 kanál cukrot keverjük habosra a tojások sárgájával. Majd adjuk hozzá a kakaóval elkevert lisztet. A tojások fehérjéből verjünk kemény habot, és óvatosan adjuk a masszához. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük a masszát, majd 180 fokos sütőben 15-18 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

A pudingot elkészítjük a tasakon leírtak alapján. A tejszínhabot keményre verjük a habfixálóval, majd óvatosan összekverjük a pudinggal.

A meggyet beáztatjuk a pálinkába, és egy kicsit összemelegítjük. Majd leszűrjük. A leszűrt pálinkát ráönthetjük a piskótára.

A csokit apróra vágjuk, majd elkezdjük rétegezni a süteményt. Legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük, és hidegen tálaljuk.

Mézeskalácsos triffle

Itt az elronthatatlan karácsonyi süti: triffle
Hozzávalók:

2 tojás
2 ek. liszt
1 tk. mézeskalács-fűszerkeverék
2 ek. méz
1 ek. cukor
2 dl habtejszín
1 csomag mézeskalács ízű puding
tej a pudinghoz
1 csomag habfixáló
1 üveg meggybefőtt

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral és a mézzel, majd hozzáadjuk a mézeskalács-fűszerkeverékkel elkevert lisztet. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, majd 180 fokon készre sütjük. Vigyázni kell, mert a méz miatt hamar odaéghet. A pudingot a tasakon leírtak szerint elkészítjük, majd hozzáadjuk a habfixálóval keményre vert habot. A meggybefőttet lecsepegtetjük majd turmixoljuk. Ha piskóta kihűlt a szokásos módon rétegezzük a süteményt.

Csokihabos triffle

Itt az elronthatatlan karácsonyi süti: triffle
Ez a recept annyiban különbözik a többitől, hogy itt a pudingot is magunk főzzük, és piskóta helyett brownie-t használunk.

Hozzávalók:

300 gramm étcsoki
200 gramm vaj
4 ek. tej
180 gramm cukor

5 tojás
4 ek. liszt

A csokikrémhez:
2 dl tejszín
15 dkg étcsokoládé
2 tojás sárgája

A csokihabhoz:
2 dl tejszín
10 dkg fehér csoki

A csokit vízgőz felett olvasszuk fel  a tejjel. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a kis darabokra vágott vajat. Hagyjuk hűlni egy kicsit, majd keverjük hozzá egyenként az öt tojás sárgáját, és legvégül adjuk hozzá a négy evőkanál lisztet (volt, hogy a lisztet kihagytam már véletlenül, így is teljesen vállalható, de azért az egy kicsit más süti lesz). A tojásfehérjéből verjünk kemény habot, és a végén keverjük a masszához. A masszát sütőporral kibélelt tepsiben nagyjából 30-35 percig sütjük.

A csokit gőz felett felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, ha már meleg, de még nem forró hozzákeverjük a tojások sárgáját, és állandó kevergetés mellett besűrítjük. Figyelem! Nem szabad hagyni, hogy felforrjon, különben a tojássárgája kicsapódik.

 A fehér csokit gőz felett felolvasztjuk, a tejszínből habot verünk, majd hozzákeverjük az olvasztott csokit.

A sütit a szokásos módszer szerint rétegezzük.

Erdei gyümölcsös  karácsonyi trifle
  • 1 l habtejszín
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 6 ek konyak
  •  félig fagyott erdei gyümölcs
  • 15 dkg vaj
  • 4 ek méz
  • 4-5 szem szegfűszeg
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2 ek finomra aprított kandírozott gyömbér
  • 20 dkg zabpehely
  • 10 dkg barnacukor
  • 10 dkg durvára darált mandula
  • 10 dkg kókuszchips
  • 9 dkg liszt

img_69312.jpg

A morzsához egy közepes lábosban felolvasztjuk a vajat és a mézet. A szegfűszeget mozsárban összetörjük és a fahéjjal és a gyömbérrel a lábosba tesszük. Hozzáadjuk a zabpelyhet,a barnacukrot, a durvára darált mandulát, a kókuszchips felét, és a lisztet. Jól összekeverjük, sütőpapírral bélelt tepsire terítjük. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük amíg aranybarna lesz, sütés közben néhányszor átkeverjük. Amikor kész, kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.
A habhoz a lehűtött tejszínt habbá verjük a porcukorral. Amikor majdnem kész, hozzákeverjük a mascarponét és kanalanként hozzáadjuk a konyakot is. Addig keverjük, amíg kemény habot kapunk.
Összeállítjuk a desszertet: egy szép üvegtál aljára gyümölcsöt szórunk, rákanalazzuk a hab 1/3 részét, megszórjuk bőven morzsával és  addig folytatjuk a rétegezést, amíg megtelik a tál vagy elfogynak az alapanyagaink. A tetejére rászórjuk a maradék kókuszchipszet és azonnal kínájuk.
Tipp: a morzsát akár 3 napra előre is elkészíthetjük, légmentesen záródó dobozban tároljuk.
Az erdei gyümölcsöket azért tesszük bele félig fagyottan, mert így pont kienged és nem lesz "szottyos" mire fogyasztjuk.

Forrás - kép
Street Kitchen.
Nők Lapja Cafe

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése