"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. április 8., vasárnap

Húsvéti ebéd



husvet_baranyleves.jpg Székely asztali áldás
 
Ki asztalt terítesz az égi madárnak,
Teríts asztalt, teríts, szegénynek és árvának.
Nyújtsd ki atyánk, nyújtsd ki jóságos kezedet,
Adj a koldusnak is tápláló kenyeret.
Ételben, italban legyen bőven részünk.
Gondviselő Atyánk, könyörögve kérünk. Ámen
  • 30 dkg bárány színhús
  • 2-2 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 citrom 
  • 1-1 dl tejföl és tejszín 
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • tárkonylevél, tárkonyecet
  • só, őrölt bors
A finomra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk, és rászórjuk a felkockázott bárányhúst, és ha kifehéredett, a feldarabolt zöldségeket, és a felaprított tárkonylevelet is. Sóval, borssal fűszerezzük, és egy rövid ideig a saját levében pároljuk. Jó egyliternyi vízzel felengedjük (ha van csontlé, akkor azzal), és lassú tűzön forraljuk. Ha a hús megpuhult, a liszttel elkevert tejföllel behabarjuk. Pikánsra ízesítjük a tárkonyecettel, a citromlével, és ha jól kiforraltuk, a tűzről levéve belecsorgatjuk a tejszínt.  
.
Levesbetétként a tojásból és az 5 dkg lisztből készített apró galuskát adhatjuk. Citromlével, tárkonyecettel ízesítjük, forrón tálaljuk citromszeletekkel díszítve.
Medvehagyma leves
Hozzávalók:
husvet_medvehagymaleves.jpg
  • 30 dkg friss medvehagymalevél
  • 2 dkg vaj
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 4 dl tej
  • 4 dl víz
  • 2 dl tejföl
  • só, őrölt fehér bors
Az alaposan megmosott medvehagymaleveleket vágjuk össze, és a megolvasztott vajon pár perc alatt megfonnyasztjuk. Meghintjük a liszttel, majd folyamatos kevergetés mellett öntsük fel a kétszeresére hígított tejjel. Ízesítsük sóval, fehér borssal, és 4-5 percig főzzük. A tűzről levéve belecsorgatjuk a tejfölt, és hagyjuk pihenni néhány percig, hogy az aromák a levesben oldódjanak. Pirított kenyérkockákkal tartalmasabbá tehetjük a levest.


Étkezés utáni:

Székely asztali áldás:
Gondviselő Atyánk, asztaltól kelve
Szívből hálát adunk kezünk összetéve.
Álld meg ezt a házat s ennek gazdáját,
Fordítsd vissza néki a vendéglátását,
Szánd meg a szegényt, a szenvedőt s az árvát,
S a benned bízóknak viseld mindig gondját! Ámen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése