Az egészséges táplálkozás főbb irányelvei
az étkezés ne legyen mellékes esemény
rágd meg jól az ételt
az étkezések között legyen min. 4 óra szünet
ne egyél többet, mint a két összetett öklöd
kerüljed a túlzásokat
étkezéskor kerüljed a
bőséges folyadékbevitelt
napközben igyál bőven
igyekezzél frisset enni
ne egyél konzervet,
mesterséges anyagokat
lehetőleg csak párold az
ételeket
A reggeli
Egész napi idegállapotunkat meghatározza. A szénhidrátra nagy szükségünk van ilyenkor, de ha túl sok cukorból áll, az inkább ellustít, mint tettekre sarkall.
Mit együnk?
1 tojás vagy 2 szelet sovány sonka: fehérjetartalmuk erősíti a szervezetet, és segít a felébredésben.
1 szelet barna kenyér vajjal vékonyan megkenve: energiában gazdag, jóllakottságérzetet nyújt, B-vitamin-tartalma pedig javítja a kedélyállapotot.
Könnyű sajt, joghurt vagy 1 pohár tej: fehérjeforrás, és kalciummal is ellátja a szervezetet.
Friss gyümölcs vagy gyümölcslé: vitamintartalmuk segíti a szervezetet a koncentrálásban, az emlékezet frissen tartásában.
Az ebéd
A test kalóriaszükségletének 45 százalékát kell fedeznie, ezért jó, ha fehérjében gazdag, de zsírban szegény táplálékot választunk.Mit együnk?
Saláta friss zöldségekből (főzés közben vitamintartalmuk a felére csökken).
Lehetőleg olajjal készült ételek, hiszen ezek tartalmaznak egészségesebb, telítetlen zsírsavat, amely csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Főzelékek (borsó, lencse, bab, burgonya): szervezetünk fehérje- és szénhidrátszükségletét fedezik, energiát adnak.
Sovány húsok: nem nehezítik el az agyunkat ebéd után.
Gyümölcs, minél több vitaminnal. A kivit nevezhetnénk abszolút antistressz-koktélnak, hiszen C-vitamin-tartalma többszöröse a narancsénak.
A vacsora
Célja, hogy segítse az elalvást és a nyugodt éjszaki pihenést. Legjobb tehát, ha szénhidrátban gazdag és fehérjében szegény. A könnyű menü után felgyorsul az anyagcsere-folyamat, és a test nem tud túlzottan lehűlni.Egy pohár langyos mézes tej: kalciumtartalmán túl kitűnő altató is; vagy egy pohár vörösbor, amely kikapcsol, ellazít, és még a szív- és érrendszernek is jót tesz.
Az aszalt gyümölcsök és olajos magvak (sárgabarack, banán, füge, dió, mogyoró, mandula) igaz kalóriabombák, de ideális mennyiségű B-vitamint, káliumot (az idegrendszer szabályozója) és magnéziumot tartalmaznak.
Csokoládé: gazdag magnéziumban, s ezzel az egyik legfontosabb stresszűző táplálék, de koffein-, E-vitamin- és ásványianyag-tartalma segít az ébredésben. Néhány kockát megengedhetünk magunknak.
Cukros, szénsavas üdítők helyett víz, víz, víz. Naponta másfél literre van szükségünk ebből a mágikus italból. Jót tesz a bőrnek, olykor az éhség elűzésében is segít, de főként: kimossa a szervezetből a káros méreganyagokat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése