A
mézeskalács illata a legtöbb ember képzeletében a karácsonyi fényeket
és hangulatot idézi. Ez az egyszerű, finom sütemény bármilyen ünnepet
meghitté tehet, hisz nem csak illatával és ízével emelheti annak fényét,
hanem csodaszépen díszítheti az ünnepi asztalt.
Így lakodalom, húsvét, anyák napja és születésnap alkalmából is
készíthetünk mézeskalács ültetőkártyákat, mézesfát, tojás alakú
mézeskalácsdíszeket vagy szív alakú apró mézeskalácsot az édesanyánknak.
A méz, mint táplálék és édesítőszer hosszú évszázadok alatt folyamatosan
jelen volt az emberiség életében. A méhészet jelentős szerepet játszott
Európa királyi udvaraiban, és a mézet méhészek gyűjtötték az egyházi
személyek és földesurak részére is. A méz gyűjtése a magyar nép körében
is folyamatosan gyakorolt tevékenység volt, hisz egészen a 19. század
végéig ez volt a parasztság egyetlen édesítőszere. A mézet a népi
gyógyászatban sok betegség ellen használták, a népi hiedelem szerint
pedig az egészség és boldogság jelképe volt.
A régészeti leletek arról tanúskodnak, hogy már a Római Birodalomban is
készítettek mézeskalácsot: agyagformákba nyomkodták a tésztát, és ebben
sütötték ki. A középkor nagy ünnepségein szokás volt a mézeskalácsok
osztogatása az ünneplő vendégek körében.. A mézeskalácsok és
mézespogácsák főleg a főurak és az egyházi személyek részére készültek. A
mesterek által történt mézeskalács-készítés a 19. századig erőteljesen
jelen volt a céhekben, kézműves műhelyekben – a céhek mestereinek
tevékenysége nyomán a parasztság körében a 17. századtól megindult
otthoni készítése is.
A méz a lakodalmakban nemcsak mézeskalács formájában volt a szokások
része, hanem az ifjú pár mézet evett, hogy sokáig legyenek édesek és
boldogok. Itt jelent meg a mézesfa vagy örömkalács, amely a lakodalmi
étkezés leglátványosabb tárgyi emléke volt. Egy nagyméretű fonott
kalácsba ágakat szúrtak, és ezekre rögzítették a díszített
mézeskalácsformákat. Ezek között szív, pólyás baba, virág és madár
szerepelt. Az ünnepi asztalon, az ifjú pár előtt elhelyezett mézesfát az
étkezés végén elfogyasztották, de az is előfordult, hogy a násznép az
ajándékba kapott mézeskalácsokat hazavitte emlékbe.
A 19. században a vásárokban is gyakran árusítottak mézeskalácsokat,
amit emléktárgyként, ajándékként vittek haza a férfiak és asszonyok. Az
ajándékba kapott mézeskalács szív, pólyás baba, huszár vagy kard a
boldog tulajdonos szobájának jól látható részére került, aki, ameddig
csak lehetett, megőrizte azt. Ezek a mézeskalácsok már a polgárosult
társadalom ízlését tükrözték.
A mézeskalács készítésének több módja alakult ki. Egyik legrégebbi módja
az volt, hogy a nyers tésztát még a sütés előtt ütőfákba vagy verőfákba
– a mézeskalács figurák formázására használt keményfaformákba –
nyomták. Ezek az ütőfák a minta homorú negatív lenyomatai voltak,
amelyekből kiemelték a tésztát, és sütővason megsütötték. A formák
készítői a mézeskalácsos mesterek voltak, ügyességüket tükrözte a
figurák stílusa, aprólékos ábrázolása. A mézeskalács készítésének újabb
lehetősége volt a fémlemezből készült tésztaszaggatók használata. Ennél a
technikánál a nyers tésztából a figurák körvonalait vágták ki. A sima
tésztát megsütötték, pirosra festették, színes cukormasszával
díszítették, esetleg tükörrel vagy papírfigurákkal cifrázták.
Ma a mézeskalács-készítők számos technikával készíthetik el a süteményt.
Sodort figurákat készíthetnek úgy, hogy az átgyúrt nyers tésztából
gyúrótáblán tésztahurkákat sodornak, azokból különböző méretű csigákat
formáznak, majd figurákká illesztik össze azokat.
Az aprólékos munkát kedvelők nagyon szép mézeskalács bábokat
készíthetnek magvas és tésztarátétes díszítéssel. A kinyújtott tésztából
ki kell vágni a formát, amit olajos magvakkal lehet díszíteni. Ugyanígy
díszítőelem lehet a nyers tésztából sodort tésztahurka, melyet a
kivágott formára kell ragasztani: a díszítés előtt a mézeskalácsformát
tojásfehérjével kell lekenni, hogy az alaptésztára tapadjon a
díszítőelem. A díszítés után a mézeskalácsokat 220 Celsius fokon
aranybarnára kell sütni.
A legismertebb technika a cukormázzal írókázott mézeskalács. A cukormáz
készítéséhez egy tojásfehérjét kell habbá verni. Ehhez kell kisebb
adagokban hozzákeverni a finomra szitált porcukrot addig, amíg a máz
olyan sűrű lesz, hogy csomókban esik le a habverőről. A mázat zacskóba
kell kanalazni, a zacskó sarkán kis nyílást kell vágni. A nyíláson
kinyomott mázhurkával lehet díszíteni az aranybarnára sült
mézeskalácsformákat.
A házi mézeskalács receptje
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 17 dkg porcukor, 20 dkg méz, 1 csapott
evőkanál szódabikarbóna, 1-1 kávéskanál őrölt fahéj és szegfűszeg, 2,5
dkg margarin, 1 egész tojás és 1 tojássárgája
A szobahőmérsékletű, leszitált lisztet és porcukrot összekeverjük a
fűszerekkel és a szódabikarbónával. Hozzáadjuk a mézet, a margarint és a
tojásokat. A tészta alkotóelemeit masszává gyúrjuk addig, amíg olyan
kemény nem lesz, hogy nehezen mozognak benne az ujjaink. Ezután két
kézzel gyúrjuk bele a maradék lisztes részt. A tésztát fél napig
pihentetjük. A tészta nyújtását lisztezett gyúródeszkán végezzük:
először kezünkkel kilapítjuk, majd folyamatosan alálisztezve, mozgatva
5-6 mm vékonyra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából kivágjuk a formákat,
amelyeket sütőpapírral kibélelt vagy vékonyan kiolajozott sütőlemezre
helyezünk.
A sütőt 220 Celsius fokra előmelegítjük, és a mézeskalácsokat 5-7 perc
alatt aranybarnára sütjük. Miután kivettük a kész formákat a sütőből,
helyezzük azokat sima lapra (hogy ne görbüljenek el), majd díszítsük
cukormázzal.
Huszár Ágnes/recept/
Forrás: Vágó Edit Mézesbábok, sütemények
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése