Hozzávalók:
A piskótához
• 6 tojás
• 12 dkg cukor
• 12 dkg liszt 1 dkg vaj
• 1 ek. liszt
A csokoládékrémhez
• 15 dkg cukor
• kb. 1,5 dl víz
• 25 dkg vaj
• 10 dkg főzőcsokoládé
• 15 dkg cukor
• kb. 1,5 dl víz
• 25 dkg vaj
• 10 dkg főzőcsokoládé
A
díszítéshez
• ˝ csomag mazsola
• 2 ek. hámozott mandula
• 2 ek. csokoládéreszelék
Elkészítése:
A piskótához a 6 tojássárgáját a 8 dkg cukorral habosra keverem.
A fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verem, majd ezt a tojássárgájával és a liszttel könnyedén összekeverem. A piskótatésztát vajjal kikent, kilisztezett formába töltöm, és középmeleg sütőben megsütöm.
A krémhez a cukrot kevés vízzel sziruppá főzöm. Kihűtöm, és a vajjal, valamint a megolvasztott csokoládéval habosra keverem.
A kihűlt, három lapra felvágott piskótát vastagon megkenem krémmel, egymásra helyezem. Az oldalát és a tetejét bevonom a maradék krémmel.
Díszíthetjük mazsolával, hámozott mandulával, csokireszelékkel. Néhány órára hűtőbe teszem.
• ˝ csomag mazsola
• 2 ek. hámozott mandula
• 2 ek. csokoládéreszelék
Elkészítése:
A piskótához a 6 tojássárgáját a 8 dkg cukorral habosra keverem.
A fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verem, majd ezt a tojássárgájával és a liszttel könnyedén összekeverem. A piskótatésztát vajjal kikent, kilisztezett formába töltöm, és középmeleg sütőben megsütöm.
A krémhez a cukrot kevés vízzel sziruppá főzöm. Kihűtöm, és a vajjal, valamint a megolvasztott csokoládéval habosra keverem.
A kihűlt, három lapra felvágott piskótát vastagon megkenem krémmel, egymásra helyezem. Az oldalát és a tetejét bevonom a maradék krémmel.
Díszíthetjük mazsolával, hámozott mandulával, csokireszelékkel. Néhány órára hűtőbe teszem.
Fenséges
csokis-mézes pite
Hozzávalók:
1 dl olvasztott vaj vagy finom
étolaj
1 teáskanál vanília
1dl finom búzaliszt
2 dl méz
6 dkg étcsokoládé
2 db tojás
2 dl apróra vágott dió
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só.
1 teáskanál vanília
1dl finom búzaliszt
2 dl méz
6 dkg étcsokoládé
2 db tojás
2 dl apróra vágott dió
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só.
Elkészítés:
Egy kis edényben lassú tűzön olvasszuk egybe a csokoládét, a
vajat, a sót és a vaníliát, állandóan kevergetve közben, hogy jól
elkeveredjenek, majd vegyük le a tűzről.
Most keverjük bele a mézet, a lisztet és a sütőport. Adjuk hozzá a tojásokat is, és jól verjük fel.
Végül keverjük bele a diót, és az egészet öntsük egy kivajazott, kb. 22 x 22 x 5 cm-es tepsibe.
160C°-os sütőben süssük kb. 35 - 40 percig, illetve addig, míg a közepében vékony késsel, vagy kötőtűvel végzett "szúrópróba" azt nem mutatja, hogy jónak találtuk.
Hagyjuk lehűlni, mielőtt kb. 4 x 4 cm-es darabokra felvágnánk. Aki szereti, porcukorral is meghintheti.
Most keverjük bele a mézet, a lisztet és a sütőport. Adjuk hozzá a tojásokat is, és jól verjük fel.
Végül keverjük bele a diót, és az egészet öntsük egy kivajazott, kb. 22 x 22 x 5 cm-es tepsibe.
160C°-os sütőben süssük kb. 35 - 40 percig, illetve addig, míg a közepében vékony késsel, vagy kötőtűvel végzett "szúrópróba" azt nem mutatja, hogy jónak találtuk.
Hagyjuk lehűlni, mielőtt kb. 4 x 4 cm-es darabokra felvágnánk. Aki szereti, porcukorral is meghintheti.
Kávés-mogyorós keksz
(kb. 60 db)
500 ml (2 csésze) liszt
250 ml (1 cs) mogyoró (nem kell hamozni)
180 ml (3/4 cs) cukor
1/2 tk so
2-3 ek őrőlt kávé
200 g
vaj
2 tk vanilia-kivonat
60 db kávészem
A mogyorót, lisztet, sot es cukrot apritogepben egyenletesen
finomra daráljuk.
Hozzaadjuk a kávét, vajat es vaniliat, összekeverjük es
gyorsan simara gyúrjuk.
Rudakká vagy hasábokká formázva folpackba csomagoljuk es
min.2 órára a hűtőbe tesszük, meg jobb egy ejszakát pihentetni. (Fagyasztani is
lehet.)
Felszeleteljuk, tepsire rakjuk, minden kekszre 1 szem kávét
teszünk diszitésként, előmelegitett sütőben rövid ideig sütjük.
Mézes sütemény
Hozzávalók: 500 g finomliszt, 1,5 teáskanál szódabikarbóna, 3 tojás, 350 g méz, 80 g cukrozott citromhéj (kihagyható), 80 g cukrozott narancshéj (ezt is), 4 evőkanál olaj, 1 csomag kotányi mézesfűszer /fél csomag/
1. A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával és a mézesfűszerkeverékkel.
2. 2 tojást a mézzel keverjünk habosra keverőgép segítségével.
3. Keverjük össze a mézes tojásokat a liszttel, a finomra vágott narancs és citromhéjjal, olajjal és 3 evőkanác vizzel, dolgozzuk sima tésztává és hagyjuk legalább 1 órát hideg helyen pihenni.
4. Tegyük a tésztát lisztezett gyúródeszkára, nyújtsuk fél cm vastagra és szaggassuk ki a kívánt formákra.
5. Helyezzük a kiszaggatott süteményeket egy enyhén beolajozott tepsire, kenjük meg a tetejüket tojással. Díszíthetjük dióval mandulával. 180 C-on süssük aranysárgára.
Hozzávalók: 500 g finomliszt, 1,5 teáskanál szódabikarbóna, 3 tojás, 350 g méz, 80 g cukrozott citromhéj (kihagyható), 80 g cukrozott narancshéj (ezt is), 4 evőkanál olaj, 1 csomag kotányi mézesfűszer /fél csomag/
1. A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával és a mézesfűszerkeverékkel.
2. 2 tojást a mézzel keverjünk habosra keverőgép segítségével.
3. Keverjük össze a mézes tojásokat a liszttel, a finomra vágott narancs és citromhéjjal, olajjal és 3 evőkanác vizzel, dolgozzuk sima tésztává és hagyjuk legalább 1 órát hideg helyen pihenni.
4. Tegyük a tésztát lisztezett gyúródeszkára, nyújtsuk fél cm vastagra és szaggassuk ki a kívánt formákra.
5. Helyezzük a kiszaggatott süteményeket egy enyhén beolajozott tepsire, kenjük meg a tetejüket tojással. Díszíthetjük dióval mandulával. 180 C-on süssük aranysárgára.
Narancsos kuglóf
Hozzávalók:
* 25 dkg margarin
* 17 dkg cukor
* 1 vanilias cukor
* csipet só
* 4 tojás
* 1-1 kávéskanál reszelt citrom és narancshéj
* 4 evőkanál citromlé
* 11 evőkanál narancslé
* 30 dkg liszt
* 1 sütőpor
* 12 dkg porcukor
* kandirozott narancshej
Sütés:
előmelegitett villanysütőben 180 fokon, 50 perc
előmelegitett villanysütőben 180 fokon, 50 perc
Elkészités: A margarint, a csipet sót es a vaniliás cukrot,
cukrot habosra keverem. Hozzáadom a tojásokat, a reszelt citrom- es narancshéjat.
Ezekkel is összevegyitem. A csavart citromléből 3 evőkanállal, a narancsléből
10 evőkanaállal teszek hozzá, ezt felvátva keverem ossze a 30 dkg liszttel
(amit elözőleg elkeverek a sütőporral). Kuglofformába öntöm, és megsütöm.
Melegem boritom ki, mert a máz, amit a tetejére kenek, igy fog rádermedni.
Máz: A 12 dkg porcukrot elkeverem a megmaradt 1-1 evőkanál
citrom- es narancslével. A meg folyós mázba beleszórom a kandirozott kockákra
vágott narancshéjat.
Ehhez az adaghoz általában 1 citrom es 2 narancs szükséges. A forma
normál nagyságú kuglofforma, amit kivajazok. A sutemeny a narancslétől lesz
igen sűrű, ajanlott a már összekevert tésztát 10-15 percet pihentetni, igy
finomabb és könnyebb lesz!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése