Április
7. az Egészségügyi Világnap, mivel 1948-ban ezen a napon az ENSZ
szakosított intézményeként megkezdte működését az Egészségügyi
Világszervezet a (WHO).
Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) az
Egyesült Nemzetek Szervezetének egyik szervezete. Célja a nemzetközi
egészségügyi munka irányítása és összehangolása, továbbá a környezet
aktív védelme.
Székhelye a svájci Genfben található. „Az
egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota” fogalmazta
meg a szervezet alapokmánya, amely 1947. április 7-én lépett életbe: ez a
nap azóta az egészségügyi világnap, melynek fő célja, hogy felhívja a
figyelmet egy-egy világméretű egészségügyi problémára.
Fő
funkciói: világszintű iránymutatás az egészségügy területén,
együttműködés a kormányokkal a nemzeti egészségügyi programok
tervezésében, irányításában és értékelésében, megfelelő egészségügyi
technológia, információ és szabványok kifejlesztése és átadása.
A
szervezet kiterjedt segélynyújtási, kutató- és irányítási tevékenységet
végez az egészségvédelem minden területén, különösen a fertőző
betegségek, a járványok, a gyermekbetegségek, a szív- és keringési
zavarok, a rák és az AIDS okainak feltárása, a betegségek természete,
megelőzése és gyógyításuk terén.
A WHO (Egészségügyi Világszervezet) minden évben választ egy fontos
területet az Egészségügyi Világnap témájaként, idén az
Élelmiszerbiztonság témakörére került sor.
A nem biztonságos, fertőzést okozó ételek fogyasztása körülbelül 2 millió ember halálát okozza évente, ezen belül sajnos sok gyermekét is.
Ahogyan az élelmiszer ellátásunk egyre globálisabbá válik, úgy egyre
több veszéllyel is nézünk szembe, így az egyre hatékonyabb biztonsági
rendszerek bevezetésének szükségessége nyilvánvalóvá vált országhatáron
belül és országok között is.
A teljes körű élelmiszerbiztonság megvalósítása kizárólag az összes
terület együttműködésével érhető el, „szántóföldtől az asztalig”.
„5 kulcs” a biztonságosabb ételekért:
1. Higiéné
2. Kezeljük külön a nyers és elkészült ételeket
3. Alaposan hőkezeljük a nyersanyagokat
4. Tároljuk az ételeket megfelelő hőmérsékleten
5. Használjunk fel biztonságos vizet és alapanyagokat
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése