A teakészítéssel szakácskönyveinkben a 19.század elején találkozunk.
Pesti szakácskönyv 1843.
"Végy annyi valódi sinai teát, melyet néha hollandi és muszka teának is neveznek, amennyit 3 ujjad között tarthatsz, forrázd le valami 3 kanál forró vízzel, hadd álljon úgy egy keveset, öntsd le ezt a vizet, önts rá valami 6 findzsa forró tiszta vizet, hadd álljon úgy egypár minutumig, míg megülepedik, és szűrd le findzsákba."
Szokások és szertartások
A teaívás szertartása minden kultúrában más, a teázás művészetét a japánok fejlesztették tökélyre, náluk a tea szertartás nemcsak a felfrissülés, hanem meditáció, filozófia, a zen gyakorlásának módja is.
Az angolok "teaszertartása" inkább a társadalmi szokásokról és a kiadós uzsonnázásról szól. És hogy miért öntik az angolok először a tejet a teáscsészébe? Az ok nagyon is prózai: az ópiumháború egyik következménye az volt, hogy egy ideig nehezen jutottak jó minőségű kínai porcelánhoz, így nem kockáztatták, hogy a forró víz megrepessze a hamisítványokat.
Tibetben sóval, vajjal, tejjel és campával /a tibeti árpa őrleményével/ de cukor nélkül isszák a teát, mivel a leveshez hasonló funkciót is betölt. Az oroszok cukor nélkül el sem tudják képzelni, a törökök és arabok pedig mentával és rengeteg cukorral fogyasztják, télen nyáron.
A teázás szokása Oroszországban gyorsan elterjedt, a 18. század folyamán beépült az orosz életmódba. Oroszország a világ második legnagyobb teafogyasztó országává vált, e téren csak Anglia előzte meg. Európai területén a tealeveleket forrázták.
Marokkói teázás
„A teáskanna magában foglalja az egész világegyetemet. Pontosabban, a tálca képviseli a földet, a teáskanna az eget, a poharak az esőt; az eget és a földet pedig az eső egyesíti.”
Abdallah Zrika
A berberek Észak-Afrikában évszázadok óta isszák a kínai zöld teát mentával . Reggel és este, hétköznap és ünnepnap, bármikor, bármilyen alkalommal ezt kínálják mosolyogva barátnak és idegennek. A teázás szertartása a legendás marokkói vendéglátás része. A marokkóiak a meknes-i mentát értékelik a legtöbbre, azt tartják, hogy az egyenesen a hetedik paradicsomból került le a földre.
A 17. századi francia orvosok szerint "a tea olyan gyógyszer,amely megelőzi a fejfájást, a gyomorbajokat,mindenféle rosszullétet"...
A franciák általában a fekete teát fogyasztják A teát öt percig áztatják, mézzel vagy cukorral édesítik. Szokásaik nagyjából ugyanazok,mint az angoloké.
Érdekes adatot közöl Lusztig Tibor a Magyar Szakács 1930. számában. "Hátsó-Indiában a teát nem isszák, hanem különböző módon elkészítve eszik. A tealeveleket sóval,fokhagymával és olajjal keverve, mint főzeléket eszik.
Maté tea Fekete tea Zöld tea Fehér tea Vörös tea
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése