A tealevélből készült ital, amely Dél-Kínában te /azaz tea/, északon pedig t'sa /csa/ /azaz csáj/, az idők folyamán sok változást, készítési módot ért meg. Emlegetik még: ton, tseh, /cd/ chung /csung/, khen /ken/ és ming néven is.
A legrégibb kínai feljegyzés szerint /amikor még gyógyszerként, a szerzetesek pedig áloműzőnek használták/ a tea egészen másképpen készült, mint manapság. A dokumentumok szerint egészen az i.sz. 8. századig a teacserje leveleit először meggőzölték, mozsárban megtörték, majd különböző anyagok hozzáadásával kaláccsá gyúrták. Ezt a kalácsot rizzsel, gyömbérrel, sóval, narancshéjjal, citrommal " fűszerezték", majd az így elkészített teakalácsot a tűz fölött megpirították, amíg olyan puha nem lett ," mint a kisgyermeknek a karja",azután finom papír között szétdörzsölték. Amikor a víz elkezdett forrni, akkor először sót tettek bele, majd a szétmorzsolt kalácsot, legvégül pedig egy kanál hideg vizet. Majd hagyták az egészet leülepedni, hogy " a víz ifjúsága megújhodjék." Ezután az italt csészékbe töltötték, tejjel és vöröshagymával ízesítették.
Ez a teakészítési mód napjainkig is megmaradt Tibetben és Mongóliában.
Ebben az időben a kínaiak a teát a bágyadtság enyhítésére, az akaraterő növelésére, a látóerő visszaadására és a reumás betegségek gyógyítására használták
A Sung dinasztia idején jött divatba a tört tea, ami új korszakot nyitott. A leveleket kis kőmalomban porrá őrölték, majd ezt az örleményt tették a forrásban levő vízbe. Az így keletkezett italt aztán vékony, hasított bambuszból késült seprűvel megcsapkodták.
A 15. század után, a MING uralkodóház idején alakult ki a mai teakészítési mód.
Tasütemények
"Igyál egy teácskát,
és kiöntöd gondjaidat"
/orosz közmondás/
A teasütemények a – nevéből adódóan is – a tea mellé szolgáltak finom apró harapnivalóként.
A 19. század második felétől a magyar nyelvű szakács-és cukrászati könyvekben bőségesen szerepelnek különböző teasütemény receptek. /A legtöbbet és ma is jól használható recepteket Kugler Géza könyvében találhatjuk /120 recept/ Kugler csak névrokona a híres cukrásznak/
Régi keletű a piskótareceptünk.Már a 16. századi erdélyi fejedelem Szakácskönyvében is megtalálható.
Eredeti leírás szerint: "Piszkótát így csinálj. Törd meg az nádmézet, s szitáld meg gyakori szitával, semlye lisztet végy hozzája, egy kevéssé az liszt több legyen az nádméznél, azután törj tikmonyt /tojást/, vedd külön az székit /sárgáját/, az fehérjit is. Ez után töltsd a nádmézre /cukorra/ s lisztre, rósa vizet is tölts bele keveset. Ánismagot bűven vess bele, meg ne sózd, erősen öszve ne törjed, de úgy csináld, hogy híg ne legyen, hanem sűrű ostyát csinálj alájha s rakd papirosra, azután töltsed egy pinnatába /zárt sütőedény/ hertelen szenet reá, hogy keményedjék: hogy megkeményedik, vedd ki, s szeletenkint szeldeld le, annakutána szép gyengén száradjon, meg ne égjen a pinnatában. Immár add fel."
Kugler Géza 17. számu bisquitreceptje nagy vonalakban hasonló az előzőkhöz:
"Hozzávalók: 180 g cukor
15 tojás
180 g burgonyliszt
vanília
Verjük habosra a cukrot a tojássárgájával, keverjük hozzá a tojásfehérje kemény habját, kevés vaníliát és a burgonyalisztet. Keskeny kis sütőformákat töltsünk meg péppel, hintsük be porcukorral és ne nagyon erős tűzön süssük ki."
És egy mai 3 perces bögrés-mikrós:
Hozzávalók:
- Az alaprecepthez:
- 4 csapott evőkanál finomliszt
- 2-3 csapott evőkanál cukor vagy gyümölcscukor
- 1 késhegynyi sütőpor vagy szódabikarbóna
- 2 evőkanál főző kakaópor
- 1 tojás
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál tej
Elkészítés:
Vegyük a bögrét, és kanalazzuk bele a száraz elemeket.
Jó alaposan keverjük őket össze. Üssük rá a tojást, és adjuk hozzá a nedves elemeket. Egy kanál segítségével alaposan keverjük össze a hozzávalókat, folyós masszát kapunk. A bögre szélét törüljük le egy szalvétával. Tegyük a bögrét a mikrohullámú sütőbe, majd állítsuk be az időszabályozót 3 percre. Kb. 1 perc alatt szépen megemelkedik a tészta, de ne vegyük ki előbb semmi esetre sem. Ha megállt a mikró, hagyjuk bent 30 másodpercet, majd vegyük ki.
A süti a bögre formájától függően lehet magas is. Ha ez így van, akkor vágjuk ketté, majd így tegyük a tányérra.
Csokis karamellöntettel és naranccsal nagyon finom.
Mákos, narancsos verzió
Hozzávalók: 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukros darált mák, 1 evőkanál cukor vagy gyümölcscukor, csipet szódabikarbóna vagy sütőpor, 1 tojás, 2 evőkanál olaj (pl. dióolaj), 1-1 evőkanál tej és narancslé vagy csak 2 evőkanál narancslé, csipet fahéj.
Jó alaposan keverjük őket össze. Üssük rá a tojást, és adjuk hozzá a nedves elemeket. Egy kanál segítségével alaposan keverjük össze a hozzávalókat, folyós masszát kapunk. A bögre szélét törüljük le egy szalvétával. Tegyük a bögrét a mikrohullámú sütőbe, majd állítsuk be az időszabályozót 3 percre. Kb. 1 perc alatt szépen megemelkedik a tészta, de ne vegyük ki előbb semmi esetre sem. Ha megállt a mikró, hagyjuk bent 30 másodpercet, majd vegyük ki.
A süti a bögre formájától függően lehet magas is. Ha ez így van, akkor vágjuk ketté, majd így tegyük a tányérra.
Csokis karamellöntettel és naranccsal nagyon finom.
Mákos, narancsos verzió
Hozzávalók: 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukros darált mák, 1 evőkanál cukor vagy gyümölcscukor, csipet szódabikarbóna vagy sütőpor, 1 tojás, 2 evőkanál olaj (pl. dióolaj), 1-1 evőkanál tej és narancslé vagy csak 2 evőkanál narancslé, csipet fahéj.
Megjegyzés:
Ez a bögrés sütemény 3 perc alatt készül el mikrohullámú sütőbe téve. Egy 3 dl-es hőálló, bögre, és pár perc kevergetés szükséges mindössze az édes nyalánksághoz. Az alapreceptet többféle képen variálhatjuk.Recept Mindmegette-Rita konyhája
Szia Hédi!
VálaszTörlésOlyan termékeny vagy, hogy nem is győzöm olvasni az írásaidat! Először a Pilissel kapcsolatos bejegyzéseden rágom át magam, de igyekszem a többit is átnézni! További jó írást!
Erzsi