Annyi mindent elmondtak már a kávéról:
hogy
árt, hogy az egekbe emeli a vérnyomást, kilyukasztja a gyomrot. Mások
szerint épp ellenkezőleg, nagyon is használ. Tágítja az ereket, javítja a
vérkeringést, a szívműködést, megszünteti a migrént, fényesíti az
agyat.
Mindig az arany középút!
Ahogy a
szélsőséges nézetek általában, a végletek most sem igazak. A koffein
számos növényben előforduló alkaloid. Maga a koffein arab eredetű szó, s
persze nem véletlenül, hiszen közel-keleti népszerűsége máig sem
vetekedhet egyik országéval sem… De hát a világon sok helyütt használják
ősidők óta élvezeti szerként a koffeint, illetve az azt tartalmazó
növényekből készült italokat. Nem mindenki tudja, hogy a feketekávén
kívül a tea és bizonyos üdítőitalok, többek között a kólafélék is
tekintélyes mennyiségű koffeint tartalmaznak. A jó minőségű teákban
körülbelül kétszer annyi a koffein, mint a pörkölt kávéban, csak a teát –
szerencsére – nem fogyasztjuk olyan töményen, mint a presszókávét. A
pörkölt és a darált kávébab (nálunk) szokásos tömény, vizes oldata egy
csészényi mennyiségben mintegy 0,05–0,15 gramm koffeint tartalmaz.
Tévedés!
A
kávé jellegzetes, kellemes aromája nincs összefüggésben
koffeintartalmával – az ugyanis a pörkölési folyamat során keletkező
aromás anyagok mennyiségétől és összetételétől függ.
Miért jó?
A
koffeint és sóit a gyógyászatban is sikerrel alkalmazzák. Agykérget
izgató hatása miatt elsősorban általános gyengeség, kimerültség,
neuraszténiás panaszok gyógykezelésére használják. A koffein valóban
élénkíti a szellemi tevékenységet, az ítéletalkotást, a
megfigyelőképességet, a gondolattársítást. Az izomműködést is serkenti,
fokozza a mozgékonyságot, miközben jótékonyan csökkenti a
fáradtságérzést és az álmosságot (néha túlságosan is, hisz hatására
sokszor észre sem veszed, mennyire túlpörögtél, kimerültél). Számos más
szervre is jótékonyan hat. Javítja az agy, a szív, a bőr, az izomzat és a
vese vérátáramlását, persze csak „terápiás” dózisban. A bőséges
étkezést követő álmosságot is azért védi ki, mert az agy több vért kap.
Serkenti a szívműködést, a bőrben kellemes melegségérzést okoz, a
veseerek tágítása révén pedig enyhe vizelethajtó hatású.
Miért nem jó?
Ne
tagadjuk azonban, hogy valóban tud ártani. Fokozza a gyomor
sósavelválasztó működését, izgatja a gyomornyálkahártyát, főleg
éhgyomorra. Fekélybetegségben szenvedők ezért lehetőleg kerüljék.
Nagyobb adag koffein egyeseknél szívdobogást, szapora pulzust okoz,
ezért magas vérnyomás, pajzsmirigy-túlműködés, álmatlanság esetén
szintén tanácsos lemondani a kávé élvezetéről.
Mi következik
mindebből? Az, hogy mint minden élvezeti szer fogyasztásakor, itt is
mindenkinek célszerű betartani a mértékletesség elvét. Azaz igyál – de
ne habzsold a kávét, a teát, a kólát, az egyéb koffeintartalmú italokat,
és akkor nem lesz semmi probléma. Mert ne feledd, a kávé fő hatása nem
is egészségügyi: azért iszod – mert finom!
/egészség,ötvenentúl/
Ilyen is van:
Kávé horoszkóp
Kos: Kedveli a kalandokat, és állandóan úton van. Emiatt a tripla adag eszpresszót kedveli, hogy legyen energiája.
Bika:
Makacsnak születtek, emiatt kiválasztanak egy bizonyos kávéfajtát és jó
ideig hűségesek lesznek hozzá. Például egy egyszerű, mégis elegáns
Cappucinót.
Ikrek: Mindig a legújabbat választják a
piacról (illetve üzletből), nem számit annyira, hogy eszpresszó vagy
cappucinó. Valószinű, hogy a legjobban egy dupla Caffe Latte teszi őket
boldoggá, félig koffeinmentesen, félig normálisan.
Rák: Koffeinmentes kávét szereti, a koffein idegessé és lobbanékonnyá teszi őket.
Oroszlán:
Kávérajongó, és nem kizárt dolog, hogy nincs kávéautomatája. Egy
csicsás csészébe töltött eszpresszó jellemezheti, ami segítségével a
figyelem központjában maradhat egész nap.
Szűz:
Zárkózottsága lévén egy egyszerű kolumbiai kávét kedvelne. Mindenki
tudja, hogy ez jó, és biztos benne, hogy függővé teszi. Sosem fogadna el
egy rossz kávét.
Mérleg: Még az innivalók között is az
egyensúlyra törekszik. Szerinte egy kávé tejjel az ideális. Persze
egyenlő részre elosztva.
Skorpió: Elbújik egy nagy
bögre kávé mögött... jó sok tejjel. De senkinek sem kell tudnia erről.
Mintha titok lenne a Skorpió jellemzője, igy sosem tudhatod, mit iszik.
Nyilas:
Ma egy karamelles kávé, holnap egy frappé. Ő sem tudja biztosra.
Mindegyiket szereti, ugyanakkor egyiket sem. Minden tipust kipróbál
szezontól, hangulattól és ajánlatoktól függően.
Bak:
Mindig a leghatásosabb módot keresi, tehát talált egy megoldást kávézás
terén is. Egy eszpressó megoldja az energia kérdését, ugyanakkor
időtakarékos is. Nem szeretné, ha meg kellene álljon a tennivalóival egy
kávé miatt.
Vizöntő: Szeret kisérletezni az ízekkel,
és mindemellett új izvilágokat teremt. Nagy valószinűséggel sosem iszik
meg két egyforma ízű kávét. Keveri, méricskéli, és addig próbálgatja,
amig meg nem találja a számára legfinomabbat.
Halak:
Általában kávé helyettesitőket keres. Nem igazán kedveli a kávét, de ha
mindenképp meg kell igya, hozzáad egy csepp különlegességet:
tejszinhabot, alkoholt vagy akár gyümölcskrémet.
Víz kontra koffein?
Bár
a koffeint mindenki vízhajtó hatású anyagként ismeri, a rendszeres
kávéivás és vele a szervezetbe bevitt koffeinmennyiség ennek ellenére
sem okoz dehidratációt. Mégpedig egyszerűen azért, mert a koffein enyhe
vízhajtó hatását bőven ellensúlyozza a kávé ivásakor elfogyasztott
vízmennyiség.
Tipp:
Ahhoz, hogy a kávéivást biztosan ne vigyük túlzásba, azaz ne pörgessük
magunkat túl, érdemes tisztában lennünk azzal, hogy mennyi koffeint
tartalmaz ez az ital. Egy csésze kávé – attól függően, miből készült –
nagyjából 80–180 milligrammnyi koffeint tartalmaz. Az instant kávé
koffeintartalma az alsó, míg a kávébabból főzött ital a felső értéket
ostromolja. Ahhoz, hogy az ajánlott mennyiséget ne lépjük túl, mindössze
arra kell figyelnünk, hogy naponta 150–300 milligrammnál több koffeint
ne vegyünk magunkhoz. Ha 600 milligrammnál több koffeint fogyasztunk,
akkor már garantáltan túladagoljuk ezt az élénkítő anyagot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése