A szüret nem csak komoly munka, hanem régi népszokásunk és ünnepünk. Az édes szőlő, és az ebből készülő isteni nedű, a bor ünnepe. A szőlőföld tulajdonosa ekkor az egész éves munka, fáradozás eredményét aratja le. A szüret mindig is fontos ünnep volt számunkra, és szerencsére mindmáig megőrizte ezt az örömteli jellegét szerte az országban. Talán nincs egy másik nemzeti himnusz a világon a magyaron kívül, amely azért mond köszönetet istennek, mert borral és bőséggel ellátta az országot.
A szüret hagyományosan Szent Mihály napján, azaz szeptember 29-én
kezdődik, azonban ma már a legtöbb helyen korábban, szeptember közepén
is neki kezdenek a nagy munkának. A kemény munka mellett jut idő
vidámságra és jókedvre is, ebben az időszakban több helyen szerveznek
szüreti mulatságokat, felvonulásokat és fesztiválokat.
A kisebb földeken a család és a barátok még ma is együtt szüretelnek. Az
emberek együtt szedik le a szőlőt, amit nagy dézsákba tesznek, és innen
viszik tovább feldolgozásra. A szüreti mulatsághoz hozzátartozik az
étel, ital, ének és tánc.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése