1861. május 19-én született Nellie Melba
(1861-1931) ausztrál szopránt eredetileg Helen Mitchell-Porternek
hívták. Művészneve otthonának, Melbourne városának a nevéből származik.Ő
volt az első ausztrál, aki a zene területén világhírre tett szert.
Még
hazájában fiatalon férjhez ment, egy fia született, s így, családosan
újította fel korábbi zenei tanulmányait. Több fellépéssel a háta mögött
jött át Európába. Itteni énektanárnője Mathilde Marchesi volt . Marchesi, amikor először hallotta Nellie Melbát, akkor még
Helent, így kiáltott fel: "Végre találtam egy csillagot!" Ő javasolta az
énekesnőnek művésznevét is.
Az európai nagy operaházak mellett a legerősebb szál Londonhoz fűzte: negyven évig volt a Covent Garden primadonna assolutája.
Neve elé írhatta a "Dame" címet, szentpétervári vendégszereplésekor a
cártól százezer dolláros gyémánt nyakéket kapott, hatalmas gázsival
rendelkezett. Ruhatárát és ékszereit a párizsi Worth-nél szerezte be.
Több történet szól arról, hogy elsőbbségét milyen féltékenyen őrizte,
ugyanakkor későbbi éveiben kezdő énekesnőket vett a szárnyai alá és
segítette kibontakoztatni karrierjüket. 1925-ben Dallamok és emlékek címmel megírta önéletrajzát.
Hatvankilenc éves korában vérmérgezésben hunyt el. Nagy állami temetése volt. Búcsúztatását abban a melbourne-i templomban tartották, amit az édesapja tervezett és ahol kislányként a kórusban énekelt. Lilydale temetőjében nyugszik. Sírján a Bohémélet Mimijének búcsúszavai olvashatók: "Addio, senza rancor" (harag nélkül búcsúzzunk).
Hatvankilenc éves korában vérmérgezésben hunyt el. Nagy állami temetése volt. Búcsúztatását abban a melbourne-i templomban tartották, amit az édesapja tervezett és ahol kislányként a kórusban énekelt. Lilydale temetőjében nyugszik. Sírján a Bohémélet Mimijének búcsúszavai olvashatók: "Addio, senza rancor" (harag nélkül búcsúzzunk).
Az is az elismerésének egyik módja volt, hogy a kor nagy szakácsművésze, a már életében legendává vált Auguste Escoffier (1846-1935), César Ritz üzlettársa, a francia konyha megújítója két ételt kreált a tiszteletére.
/forrás : wikipedia.
zene és gasztronómia
/forrás : wikipedia.
zene és gasztronómia
A Peach Melba-ban egyesülnek a nyár ízei - könnyű, nagyon gyümölcsös hűsítő finomság.
Magbaváló,
keményebb húsú barackokat válasszunk. Forróvízbe dobjuk 1/2 percre,
hogy könnyen lejöjjön a héjuk, majd félbevágjuk és leválasztjuk a
magról. Nagyon sűrű cukorszirupot készítünk (ez csak annyi, hogy jó sok cukorhoz nagyon kevés vizet adunk és felforraljuk) némi málnapálinkával ( vagy triple seckkel megbolondítva. Ebben főzzük 3-5 percig a félbevágott barackokat. Hagyjuk kihűlni, mert hidegen tesszük majd tányérra.
Málnából öntetet készítünk: a friss gyümölcsöt szitán átpasszírozzuk, és némi cukorral beforraljuk, hogy kicsit sűrűbb legyen. Ezt is kihűtjük.
Tálaláskor a tányérra kerül cukorszirupos barack, vaníliafagylat, málnaöntet. Plusz kevés csokiöntettel, esetleg tejszínhabbal még különlegesebbé tehető. De a csokiöntet el is maradhat.
Készíthetünk hozzá tésztakosárkát is, vagy ostyakosárkát, és tálalhatjuk abban is - még extrább.
Mandulaforgáccsal is megszórhatjuk, nagyon finom hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése