Miért fontos sok meggyet enni?
A meggy gyógyhatása több területre is kiterjed. Jótékonyan hat a vérre és ezzel több nagy szerv, így a máj s a vesék
munkáját serkenti, hat továbbá a szívre. A B vitaminok minden fajtája
megtalálható a meggyben, ez lehetővé teszi az emésztés munkájának
kiegyensúlyozását, valamint az idegek működését is befolyásolja. Hat a
légzőszervek gyógyítására, különösen meghűléses betegségek esetében.
A szív működésének serkentése a meggy ásvány tartalmának köszönhető. A
kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér megtisztításán, a
szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán. A meggy kitűnő vízhajtó. Nemcsak a gyümölcse, de a gyümölcs szára is,
amelyet teának elkészítve segít a szervezetben megrekedt vizet
kihajtani.
A meggy vitamin- és ásványi anyag összetétele hasonló a cseresznyééhez, azonban majdnem tízszer annyi
A-vitamint és jóval több szerves savat tartalmaz, B-vitamin gazdagsága is említésre méltó.
Mire jó a kakukkfű?
A görögöknél a hősiességet jelképezte, a középkorban levesbe tették a félénkség elűzésére.
Erőteljesen baktériumölő, fertőtlenítő, emellett szélhajtó, görcsoldó
hatású. Csökkenti az étvágytalanságot, serkenti az emésztést. Sokan
légzőszervi panaszok esetén alkalmazzák. A gyógytea fogyasztása, vagy az
azzal történő gargarizálás jó köhögésre, torokfájásra. Emeli az
alacsony vérnyomást, külsőleg használva csillapítja a rovarcsípések
okozta viszketéseket. Mézzel lehet ízesíteni a belőle készült teát.
Nyugtató fürdő
Egy fürdőhöz 3-4 liter kakukkfűteát érdemes készíteni. 20 percig letakarva kell hagyni. Frissít, nyugtatja a fájó izmokat.
Konyhai felhasználása
A konyhában leggyakrabban húsok, gombák, paradicsomos ételek, fűszeres
túrók ízesítője, a mediterrán konyha elengedhetetlen
fűszere. Csirkesültekhez, lazachoz, salátához, cukkinihez, burgonyához
kitűnő.
Recept: kakukkfüves tócsni
Reszeljük le a krumplit nagy lyukú reszelőn. Sózzuk, borsozzuk, majd
nyomkodjuk ki a levet, amit a krumpli eresztett. Keverjük össze
tojásokkal, liszttel, adjunk hozzá kakukkfüvet. Süssük szép
aranybarnára, tejföllel megkenve tálaljuk. Gyorsan elkészíthető és
nagyon finom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése