A muzsdéj egy fokhagymaszósz, melynek elkészítése elég egyszerű. A
fokhagymát megpucoljuk, majd jól összezúzzuk. Olajjal és sóval
kikavarjuk, akár egy majonézt. Pirospaprikát, őrölt fehérborsot adunk
hozzá.
Buborékos vízzel higítjuk a kellő sürűségre.A szénsav ugyanis kiszívja a fokhagyma erejét, élénkíti az ízét.
Lehet
variálni: sóval kikeverni, ízesíteni citromlével, kevés (oliva)olajjal,
de ismerek olyan receptet is amelyhez a zúzott fokhagymához, miután
sóval és kevés olajjal „habosra” kevertem, hozzáreszelek egy friss
paradicsomot (apró lyukú reszelőn) és csomborral ízesítem. De létezik
majonézzel készített változat is, az aioli, ezt a francia konyha
használja előszeretettel. Igazából csak a fantázia szab határt a
variációknak, de egy a lényeg: Erdélyben és egész román országban nem
esznek flekkent, sült halat, malacot muzsdéj nélkül.
A Szalajka-völgyben hosszú idők óta őshonos halfajta a pisztráng. Ezt a
hazánkban meglehetősen ritka lehetőséget használja ki a szilvásváradi
pisztráng tenyészet, ahol közel száz éve foglalkoznak
pisztrángtenyésztéssel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése