Hozzávalók:
- 1 l testes vörösbor
- fahéj
- szegfűszeg /narancshéj/
- cukor
- 2,5 dkg zselatin
- gyümölcsök
- dió
Elkészítés:
A vörösbort felforraljuk. Ízlés szerint fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral
ízesítjük.
2,5 dkg zselatint kevés hideg vízbe beáztatunk, majd a felforrt borhoz keverjük. Még egyet forralunk rajta.
Egy nagyobb őzgerincformát, vagy öblös szép poharakat, kibélelünk felszeletelt gyümölcsökkel: narancs, banán, kivi, magozott meggy, őszibarack vagy bármilyen idénygyümölcs mehet bele, közé szórunk 1 marék darabolt diót, majd felöntjük a borral.
Dermedésig hideg helyre tesszük.
ízesítjük.
2,5 dkg zselatint kevés hideg vízbe beáztatunk, majd a felforrt borhoz keverjük. Még egyet forralunk rajta.
Egy nagyobb őzgerincformát, vagy öblös szép poharakat, kibélelünk felszeletelt gyümölcsökkel: narancs, banán, kivi, magozott meggy, őszibarack vagy bármilyen idénygyümölcs mehet bele, közé szórunk 1 marék darabolt diót, majd felöntjük a borral.
Dermedésig hideg helyre tesszük.
Megjegyzés:
Fantasztikusan látványos desszert szeletelve.A borleves igazi téli ínyencség. Benne van minden, ami magában hordozza az ünnep hangulatát. Tökéletes első fogás szentestére.
készülhet száraz vagy édes borból, tokajiból akár, sőt, van aki egyenesen a savanyú bort preferálja erre a célra. Aztán a fűszerek. Tehetünk bele citromot, szegfűszeget, fahéjat, esetleg szerecsendiót, vaníliát, egyszóval azt, amitől a borlevesünk pont a mi ízlésünknek megfelelő lesz.
Borleves
(4 személyre)
6 dl jó minőségű száraz bor
3 dl tejszín
10 dkg cukor (esetleg ízlés szerint több)
1 darab fahéj
5 szem szegfűszeg
1/4 citrom
6 tojás sárgája
1 dl borban felforralom a fűszereket, citromot és főzöm kb 2 percig. Ennyi idő alatt a fűszerek zamatát jól átveszi.
A tojások sárgáját egy nagyobb tálban habosra keverem a cukorral.
A fűszeres bort hozzáadom a többihez és a tejszínt is beleöntve forrásig melegítem. Vékony sugárban hozzáöntöm a cukros tojássárgákhoz, miközben erőteljesen kevergetem habverővel. Ennél a műveletnél résen kell lenni, gyorsan keverni, és nem egyben hozzázuttyintani a bort, mert a forró folyadék összekaphatja a tojást. Csak türelem kell hozzá és biztosan nem rontjuk el.
Mikor ezzel elkészültem, visszatettem a tűzre a borlevest és épp csak felforrósítottam, kevergetés közben.
Elég magas az alkoholtartalma, mivel nem az egész bormennyiségben forraljuk a fűszereket, úgyhogy ha gyerek is szeretne enni belőle, az összes bort fel kell forralni, hogy az alkoholtartalma elillanjon. Aki a kevésbé markáns ízeket kedveli, félédes vagy édes borból készítse. Hidegen és melegen is tálalható forrás:./cserke/
- Díszíthetjük habgaluskával
- 5 db kemény habbá vert tojásfehérje
- 3 dl tej
- csipet só
A tojásfehérjéket egy csipet sóval verd fel. A galuskákat egy evőkanál segítségével szaggasd a forró tejbe, úgy, hogy a kanalat a szaggatás előtt mártsd bele a forró tejbe, így könnyebben lejön a kanálról a hab. Körülbelül egy perc alatt megfő. Ezután fordítsd meg és a másik felét is főzd meg, de itt már kevesebb idő is elég lesz.
A megfőtt habgaluskákat csepegtesd le és szedd tányérra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése