"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. december 17., hétfő

A tökéletes bejgli

Az egyetlen sütemény, ami nélkül egyszerűen nincs szenteste : a bejgli.

  A tökéletes bejgli receptje:

....  márványos, aranybarna, csupa töltelék, alig tészta, nem száraz, omlós, de nem morzsálódó bejglit kapunk....

Alapanyagok 2 db kb. 25 dkg-os rúdhoz:

  • 30 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • egy csipet só
  • 8 gramm élesztő
  • 50 gramm porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl tejszín
  • + 1 tojás a kenéshez
A mákos töltelékhez:
  • 15 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 23 dkg darált mák
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 5 dkg dara, liszt vagy morzsa
  • mazsola vagy feldarabolt birsalmasajt (kb. 10 dkg) - opcionális
A diós töltelékhez:
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 23 dkg darált dió
  • 5 dkg dara, liszt vagy édes morzsa
  • mazsola vagy birsalmasajt (kb. 10 dkg)
Először a tölteléket készítem el, mert a töltéskor teljesen hidegnek kell lennie. A tejet a cukorral felforralom, majd belekeverem a többi alapanyagot. Teljesen száraz, hideg, gyúrható masszát kell, hogy kapjak, ezen is sok múlik. Ha ugyanis a töltelék túl lágy, túl cukros vagy meleg, a bejgli kirepedhet.
A tésztához először elmorzsolom a vajat a liszttel, a sóval és a porcukorral. Mint mikor omlós tésztát készítek: addig morzsolom, míg az összes nagy vajdarab el nem tűnik. Ezután adom hozzá az élesztőt, a tojássárgáját és a tejszínt. Utóbbiból kellhet kevesebb vagy több: a lényeg, hogy összeállt, sima felületű, nem nedves tésztát kell kapnom. A tésztát kettéosztom, le is mérem, hogy grammra ugyanannyi legyen mindkettő, és ha nem kezdem meg azonnal a tekerést, akkor hűtőbe teszem, különben a vaj olvadni kezd, a tészta pedig ragacsos lesz.
Mivel ez a világ legjobban kezelhető tésztája, nem kell sem a deszkát, sem a tésztát lisztezni. Vékonyra és teljesen egyenletes vastagságúra nyújtom úgy, hogy körülbelül tartsam a téglalap alakot. Ha ez nem sikerül, még mindig lenyesegethetem a kilógó részeket, ebben az esetben viszont muszáj lemérni a levágott darabokat, hogy tudjuk, mekkora a tésztánk. Ez azért fontos, mert pontosan ugyanannyi töltelékre lesz szükség.
Lemérem a tölteléket, majd nedves kézzel egyenletesen szétnyomkodom a tölteléket a tésztán úgy, hogy egy centi, tölteléktől mentes szegélyt hagyok a szélén.
Forrás: Táfelspicc

Kezet mosok, hogy a tésztát ne koszoljam be kívülről. A szegélyeket behajtom, majd szorosan feltekerem.
Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc
Megkenem tojássárgájával, a fehérjét félreteszem.
Forrás: Táfelspicc
Körülbelül 8 órára hűvös helyre teszem kelni, ha ilyen nincs, inkább a hűtőbe teszem. Egy nagy zacskóval sátrat állítok neki, hogy ne száradjon ki.
Ha megkelt, megkenem a tojásfehérjével is, és egy hosszú hurkapálcával végigszurkálom úgy, hogy egészen a tészta aljáig leérjek. Így tud távozni a sülés közben termelődő gőz.
180 fokosra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsin, körülbelül 25-30 perc alatt aranyszínűre sütöm.  .
Forrás: Táfelspicc
Ha véletlenül sokszoros mennyiségű tésztát és tölteléket állítottunk elő, jöhet a pozsonyi kifli.
Forrás: Táfelspicc
Ehhez a fent megadott mennyiségek felét veszem, ebből kb. 10 darab gombócot gyúrok.
Forrás: Táfelspicc
A gombócot lemérem, majd ovális alakúra nyújtom, és az egyik hosszanti oldalára a gombóc súlyával azonos mennyiségű tölteléket teszek.
Forrás: Táfelspicc
Oldalirányból tekerem fel, ha valahol kilóg a töltelék, behajtom, majd az egészet tenyérrel néhányszor átsodrom, hogy egyenletes legyen. Patkó alakúra hajlítom, sütőpapírral kibélelt tepsire sorakoztatom, és ugyanúgy pihentetem, kenem, sütöm, mint a bejglit.



Forrás: TáfelspiccForrás: origo, A tökéletes bejgli

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése