Az egyetlen sütemény, ami nélkül
egyszerűen nincs szenteste : a
bejgli.
A tökéletes bejgli receptje:
.... márványos, aranybarna, csupa töltelék, alig tészta, nem száraz, omlós, de nem morzsálódó bejglit kapunk....
Alapanyagok 2 db kb. 25 dkg-os rúdhoz:
- 30 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- egy csipet só
- 8 gramm élesztő
- 50 gramm porcukor
- 1 tojássárgája
- 1 dl tejszín
- + 1 tojás a kenéshez
- 15 dkg cukor
- 1,5 dl tej
- 23 dkg darált mák
- 1 citrom lereszelt héja
- 5 dkg dara, liszt vagy morzsa
- mazsola vagy feldarabolt birsalmasajt (kb. 10 dkg) - opcionális
- 10 dkg cukor
- 1 dl tej
- 23 dkg darált dió
- 5 dkg dara, liszt vagy édes morzsa
- mazsola vagy birsalmasajt (kb. 10 dkg)
A tésztához először elmorzsolom a vajat a liszttel, a sóval és a porcukorral. Mint mikor omlós tésztát készítek: addig morzsolom, míg az összes nagy vajdarab el nem tűnik. Ezután adom hozzá az élesztőt, a tojássárgáját és a tejszínt. Utóbbiból kellhet kevesebb vagy több: a lényeg, hogy összeállt, sima felületű, nem nedves tésztát kell kapnom. A tésztát kettéosztom, le is mérem, hogy grammra ugyanannyi legyen mindkettő, és ha nem kezdem meg azonnal a tekerést, akkor hűtőbe teszem, különben a vaj olvadni kezd, a tészta pedig ragacsos lesz.
Mivel ez a világ legjobban kezelhető tésztája, nem kell sem a deszkát, sem a tésztát lisztezni. Vékonyra és teljesen egyenletes vastagságúra nyújtom úgy, hogy körülbelül tartsam a téglalap alakot. Ha ez nem sikerül, még mindig lenyesegethetem a kilógó részeket, ebben az esetben viszont muszáj lemérni a levágott darabokat, hogy tudjuk, mekkora a tésztánk. Ez azért fontos, mert pontosan ugyanannyi töltelékre lesz szükség.
Lemérem a tölteléket, majd nedves kézzel egyenletesen szétnyomkodom a tölteléket a tésztán úgy, hogy egy centi, tölteléktől mentes szegélyt hagyok a szélén.
Kezet mosok, hogy a tésztát ne koszoljam be kívülről. A szegélyeket behajtom, majd szorosan feltekerem.
Megkenem tojássárgájával, a fehérjét félreteszem.
Körülbelül 8 órára hűvös helyre teszem kelni, ha ilyen nincs, inkább a hűtőbe teszem. Egy nagy zacskóval sátrat állítok neki, hogy ne száradjon ki.
Ha megkelt, megkenem a tojásfehérjével is, és egy hosszú hurkapálcával végigszurkálom úgy, hogy egészen a tészta aljáig leérjek. Így tud távozni a sülés közben termelődő gőz.
180 fokosra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsin, körülbelül 25-30 perc alatt aranyszínűre sütöm. .
Ha véletlenül sokszoros mennyiségű tésztát és tölteléket állítottunk elő, jöhet a pozsonyi kifli.
Ehhez a fent megadott mennyiségek felét veszem, ebből kb. 10 darab gombócot gyúrok.
A gombócot lemérem, majd ovális alakúra nyújtom, és az egyik hosszanti oldalára a gombóc súlyával azonos mennyiségű tölteléket teszek.
Oldalirányból tekerem fel, ha valahol kilóg a töltelék, behajtom, majd az egészet tenyérrel néhányszor átsodrom, hogy egyenletes legyen. Patkó alakúra hajlítom, sütőpapírral kibélelt tepsire sorakoztatom, és ugyanúgy pihentetem, kenem, sütöm, mint a bejglit.
Forrás: origo, A tökéletes bejgli
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése