Hozzávalók
1 citrom, 10 dkg cukor, 1 rúd fahéj, 8 szegfűszeg, 4 nagy körte
A mártáshoz:
5 dkg cukor, 1 ek.kakaópor, 15 dkg étcsokoládé, 2 dl tejszín
Elkészítés:
1. a citromlét felöntjük 2 liter vízzel, hozzáadjuk a fahéjat és a szegfűszeget, felforraljuk. Közben a körtéket meghámozzuk, azonnal a citromos-fűszeres lébe merítjük, és puhára főzzük, kb 10-10 perc. A lében hagyjuk kihűlni, majd a hütőbe tesszük pár órára, hogy egészen lehűljön.
Tálalás előtt a körtéket rácsra tesszük, lecsepegtetjük, gömbölyded végük felől, ék alakban kivágjuk a magházukat. "Talpra" állítjuk őket, majd a szár felőli részükön 3-4 cm-et egyben hagyva, függőleges irányban, körben bevagdossuk őket. Négy kistányérra helyezzük, és legyezőszerűen eldöntjük-kiterítjük a bevágott szeleteket.
A mártáshoz elkeverjük a cukrot a kakaóval és 1 dl forró vízzel. A csokoládét apróra vágjuk vagy tördeljük, a kakaós sziruphoz adjuk,majd mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve összeforraljuk, 4 kk kivételével belekeverjük a tejszínt, és még egyszer felforraljuk.
A körték köré öntjük a forró mártást, megpöttyözzük 1-1 kk tejszínnel, és cirmosan-könnyedén késheggyel belehúzunk. Néhány citromfűlevélkével díszítjük, és azonnal tálaljuk, mert a hideg-meleg összhatás teszi igazán különlegessé. Külön tálkában tejszínhabot kínálunk mellé
Kép: Katakonyha
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése