"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. december 11., kedd

Téli gyümölcsök

A tél próbára teszi a szervezetet, és hatalmas szüksége van a vitaminokra.
A gyümölcsök legértékesebb táplálékaink közé tartoznak
Szerencsére, télen is tudunk gyümölcsöt fogyasztani.
Ezek egy része nem nálunk terem,
hanem a tőlünk délebbre fekvő országokban.
A déligyümölcsök, különösen a citrusfélék
rengeteg antioxidánst tartalmaznak: két mandarinból
hozzájuthatsz a szükséges napi C-vitamin mennyiséghez.


  




Banán

Ez a gyümölcs az idegek tápláléka, hiszen bőven tartalmaz B6-vitamint, ezenkívül sok erőnlétfokozó kálium is található benne, ezért a tanulást is segíti.
 Alacsony kalória tartalom mellett kálium és rost tartalma jelentős,
 segíti a belekben működő jó baktériumok fennmaradását.
  Egyik nagy előnye, hogy időhiányban akár egy-egy étkezést is pótolhat.
 Fogyasszuk a téli estéken, ha már nehezünkre esik figyelni a munkára ,
 vagy a tananyagra.

Kivi A kivit Kínában természetes antibiotikumnak tartják,
ezenkívül kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs,
 és ráadásul sokkal inkább kíméli a gyomrot.
 A kivi természetes segítője a rák elleni küzdelemnek,
 s aki naponta fogyasztja, igazán sokat tesz az ellen,
 hogy a rák kialakuljon a szervezetében.
 Rost-, kálium- és magnézium tartalma is jelentős.
  Az érett kivi lédús, ezért friss gyümölcslé is készíthető belőle.

Citrom

Sok C-vitamint tartalmaz. Már a 18. században felfedezték,
 hogy fogyasztásával megelőzhető a skorbut nevű betegség,
 amely miatt a 15. és 16. száradban a híres hajósok: Vasco da Gama
 és Magellán az óceánon hajózva – ahol hosszú ideig nem
 jutottak hozzá friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz - 
legénységének nagy része életét vesztette.
 Később James Cook, egy korabeli kutatás alapján saját
 tengerészeinél savanyú káposzta (amelyben szintén so
k C-vitamin van) és citromlé rendszeres kiosztásával 
 megakadályozta a skorbut kialakulását.
 A citromban a C-vitamin mellett gyulladásgátló anyagok is vannak
 és lúgosító hatása is ismert. 

Szépségápolás citrommal:

egy fél pohár vízbe csavarj bele némi citromlevet. Aztán töröld át vele
 a megtisztított arcbőrödet és már kész is a házi szépségápolási
 okosság. Mivel nagyon magas a gyümölcssavtartalma  nagyon jól ránctalanít
 és halványít is,  májfoltok vagy  más miatt. Frissít és fertőtlenít is.


Bőrradír: a citromos tej

  A tej bársonyossá teszi a bőrt,  a citrom energiával tölti azt fel.
Minden bőrtípusra alkalmazható és egyszerű elkészíteni.
Összetevők:
1-2 citrom leve                                       
2 ek. olíva olaj
1 csésze cukor
1/4 csésze tej
4 csepp citrom illóolaj                         
A hozzávalókat keverd össze egy tálban és már kész is.

Ha az ünnepek alatt sok édességet ettünk: egy kis citrom kúra.
melynek a bőr is örül...
 
   Reggel, felkelés után facsard ki egy citrom levét.
 Ihatod simán, de egy pohár víz is jöhet hozzá.
 Nem leszel borzasztóan éhes, mint gondolnád,
 mert a gyomrodban lugosít.

   Az esetleges hólyag- vagy veseproblémákra is kiváló lehet.
 (Egy-két hét bőven elég!)

 Lázat is csillapít ez a gyümölcs, ilyenkor két óránként igyál
 egy kis citromleves vizet mézzel elkeverve.
 A fogadat pedig a héj belső felével fehérítheted kicsit, de ne vidd túlzásba!
  forrás:Nesze!Praktika

.Narancs

C-vitamin tartalma jelentős, de számos más értékes anyag
 tartalmával segíti egészségünk fennmaradását
. Kalciumot, rostokat és gyulladásgátló anyagokat tartalmaz. 

A frissen csavart narancslé belülről gondoskodik a bőr védelméről,
 mert sok bőrvédő vitamint tartalmaz, mely erősíti a kötőszövetet,
 és védi a bőrt a megfázás ellen.

Grepfrút
C-vitamint, kisebb mennyiségben kalciumot és magnéziumot
 tartalmaz. Általában reggelire fogyasztják a legszívesebben.
 Kikanalazzák a belsejét, esetleg kevés mézet is csurgatnak rá,
 hogy savanykás és kesernyés ízét kissé tompítsák
 Kiváló reggeli, felfrissít és már kora reggel ellátja a szervezetet C-vitaminnal.

Nagy mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, de megtalálható benne
 a B-vitaminok mindegyik fajtája is. Káliumban is igen gazdag.
 Alacsony a kalóriatartalma, de azért is kedvelik a diétázók,
 mert zsírégető enzimjei segítik a súlycsökkenést.
 Ezenkívül erős vírusölő hatással bír: elősegíti a megfázásos,
 influenza jellegű betegségek gyógyulását.

Füge

A füge olyan bio anyagokat tartalmaz, amelyek közvetlenül
az agyra hatnak (rendkívül hatásos téli depresszió ellen).
 Ezenkívül 11 vitamin van benne, és annak ellenére,
 hogy édes, 10 dkg-ban csak 60 kalória van,
 tehát a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése