A
tél próbára teszi a szervezetet, és hatalmas szüksége van a
vitaminokra.
A gyümölcsök legértékesebb táplálékaink közé tartoznak
Szerencsére, télen is tudunk gyümölcsöt fogyasztani.
Ezek egy része nem nálunk terem,
hanem a tőlünk délebbre fekvő országokban.
A déligyümölcsök, különösen a citrusfélék
rengeteg antioxidánst tartalmaznak: két mandarinból
hozzájuthatsz a szükséges napi C-vitamin mennyiséghez.
A gyümölcsök legértékesebb táplálékaink közé tartoznak
Szerencsére, télen is tudunk gyümölcsöt fogyasztani.
Ezek egy része nem nálunk terem,
hanem a tőlünk délebbre fekvő országokban.
A déligyümölcsök, különösen a citrusfélék
rengeteg antioxidánst tartalmaznak: két mandarinból
hozzájuthatsz a szükséges napi C-vitamin mennyiséghez.
Banán
Ez a gyümölcs az idegek tápláléka, hiszen bőven tartalmaz B6-vitamint, ezenkívül sok erőnlétfokozó kálium is található benne, ezért a tanulást is segíti.
Alacsony kalória tartalom mellett kálium és rost tartalma jelentős,
segíti a belekben működő jó baktériumok fennmaradását.
Egyik nagy előnye, hogy időhiányban akár egy-egy étkezést is pótolhat.
Fogyasszuk a téli estéken, ha már nehezünkre esik figyelni a munkára ,
vagy a tananyagra.
Kivi A kivit Kínában természetes antibiotikumnak tartják,
ezenkívül kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs,
és ráadásul sokkal inkább kíméli a gyomrot.
A kivi természetes segítője a rák elleni küzdelemnek,
s aki naponta fogyasztja, igazán sokat tesz az ellen,
hogy a rák kialakuljon a szervezetében.
Rost-, kálium- és magnézium tartalma is jelentős.
Az érett kivi lédús, ezért friss gyümölcslé is készíthető belőle.
Citrom
Sok C-vitamint tartalmaz. Már a 18. században felfedezték,
hogy fogyasztásával megelőzhető a skorbut nevű betegség,
amely miatt a 15. és 16. száradban a híres hajósok: Vasco da Gama
és Magellán az óceánon hajózva – ahol hosszú ideig nem
jutottak hozzá friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz -
legénységének nagy része életét vesztette.
Később James Cook, egy korabeli kutatás alapján saját
tengerészeinél savanyú káposzta (amelyben szintén so
k C-vitamin van) és citromlé rendszeres kiosztásával
megakadályozta a skorbut kialakulását.
A citromban a C-vitamin mellett gyulladásgátló anyagok is vannak
és lúgosító hatása is ismert.
Szépségápolás citrommal:
egy fél pohár vízbe csavarj bele némi citromlevet. Aztán töröld át vele
a megtisztított arcbőrödet és már kész is a házi szépségápolási
okosság. Mivel nagyon magas a gyümölcssavtartalma nagyon jól ránctalanít
és halványít is, májfoltok vagy más miatt. Frissít és fertőtlenít is.
a megtisztított arcbőrödet és már kész is a házi szépségápolási
okosság. Mivel nagyon magas a gyümölcssavtartalma nagyon jól ránctalanít
és halványít is, májfoltok vagy más miatt. Frissít és fertőtlenít is.
Bőrradír: a citromos tej
A tej bársonyossá teszi a bőrt, a
citrom energiával tölti azt fel.
Minden bőrtípusra alkalmazható és egyszerű elkészíteni.
Minden bőrtípusra alkalmazható és egyszerű elkészíteni.
Összetevők:
1-2 citrom leve
2 ek. olíva olaj
1 csésze cukor
1/4 csésze tej
4 csepp citrom illóolaj
A hozzávalókat keverd össze egy tálban és már kész is.
Ha az ünnepek alatt sok édességet ettünk: egy kis citrom kúra.
melynek a bőr is örül...
melynek a bőr is örül...
Reggel, felkelés után facsard ki egy citrom levét.
Ihatod simán, de egy pohár víz is jöhet hozzá.
Nem leszel borzasztóan éhes, mint gondolnád,
mert a gyomrodban lugosít.
Az esetleges hólyag- vagy veseproblémákra is kiváló lehet.
(Egy-két hét bőven elég!)
Lázat is csillapít ez a gyümölcs, ilyenkor két óránként igyál
egy kis citromleves vizet mézzel elkeverve.
A fogadat pedig a héj belső felével fehérítheted kicsit, de ne vidd túlzásba!
forrás:Nesze!Praktika
Ihatod simán, de egy pohár víz is jöhet hozzá.
Nem leszel borzasztóan éhes, mint gondolnád,
mert a gyomrodban lugosít.
Az esetleges hólyag- vagy veseproblémákra is kiváló lehet.
(Egy-két hét bőven elég!)
Lázat is csillapít ez a gyümölcs, ilyenkor két óránként igyál
egy kis citromleves vizet mézzel elkeverve.
A fogadat pedig a héj belső felével fehérítheted kicsit, de ne vidd túlzásba!
forrás:Nesze!Praktika
.Narancs
C-vitamin tartalma jelentős, de számos más értékes anyag
tartalmával segíti egészségünk fennmaradását
. Kalciumot, rostokat és gyulladásgátló anyagokat tartalmaz.
A frissen csavart narancslé belülről gondoskodik a bőr védelméről,
mert sok bőrvédő vitamint tartalmaz, mely erősíti a kötőszövetet,
és védi a bőrt a megfázás ellen.
Grepfrút
C-vitamint, kisebb mennyiségben kalciumot és magnéziumot
tartalmaz. Általában reggelire fogyasztják a legszívesebben.
Kikanalazzák a belsejét, esetleg kevés mézet is csurgatnak rá,
hogy savanykás és kesernyés ízét kissé tompítsák
Kiváló reggeli, felfrissít és már kora reggel ellátja a szervezetet C-vitaminnal.
a B-vitaminok mindegyik fajtája is. Káliumban is igen gazdag.
Alacsony a kalóriatartalma, de azért is kedvelik a diétázók,
mert zsírégető enzimjei segítik a súlycsökkenést.
Ezenkívül erős vírusölő hatással bír: elősegíti a megfázásos,
influenza jellegű betegségek gyógyulását.
Füge
A füge olyan bio anyagokat tartalmaz, amelyek közvetlenül
az agyra hatnak (rendkívül hatásos téli depresszió ellen).
Ezenkívül 11 vitamin van benne, és annak ellenére,
hogy édes, 10 dkg-ban csak 60 kalória van,
tehát a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése