"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. december 10., hétfő

Nazca vonalak - új Nazca vonalat fedeztek fel

Öt év alatt ezerötszáz kilométert gyalogolt a perui sivatagban Nicholas Saunders (Bristoli Egyetem) és Clive Ruggles (Leicester Egyetem). A két szakember az i.e. 100 és i.sz. 700 között készült különleges geometriai alakzatokat, a Nazca-vonalakat járta végig, és megvizsgálták a talajt, valamint a Nacza-kultúra híres kerámiáit, és műholdas felvételeket is tanulmányoztak.

A felszíni vizsgálatok során a kutatók egy korábban ismeretlen, labirintusszerű alakzatra bukkantak, mely a levegőből nem látható. A 4,4 kilométer hosszúságú, bonyolult irányváltozásokat tartalmazó forma egy spirálban végződik (vagy kezdődik).

A Nazca-vonalak jó állapota alapján a kutatók kétségbe vonják azt az elképzelést, hogy egykor emberek és állatok tömkelege vándorolt volna a vonalak mentén a közeli Nazca-völgyben lévő zarándokhelyre, Cahuachi-ba. Saunders szerint a vonalak sokkal inkább spirituális céllal készültek. "Elképzelhető, hogy ezeknek a sivatagi rajzoknak a valódi jelentősége a megalkotásukban rejlik, nem pedig az azt követő használatukban" - mondta Saunders. A kutatók eredményeiket az Antiquity folyóiratban publikálták.
/origo/
A formákat az inkák felemelkedése előtt a területen élő nazca indiánok készítették, oly módon, hogy a hosszú idő alatt a környezet hatásaitól vörösesbarnává mállott felszíni kavicsréteget eltávolították, így előbukkant az alatta fekvő világosabb réteg. Az úgynevezett geoglifák rendeltetését illetően számos elmélet látott napvilágot 

Csillagászati naptár, ahol a vonalak a fontosabb csillagok felkelésének irányába mutatnak. A pók és a majom ábrája valószínűsíthető, hogy az Orion, illetve a Nagy Medve leképezései. Egy másik figura a nyári napfordulón éppen a napfelkelte pontjára mutat. Az asztronómiai megoldást azonban csillagászok egy csoportja cáfolja.
Egy stadion lehetett, amiben rituális labdajátékokat rendeztek az istenek tiszteletére.
Víztartályok, vízvezetékek hálózata, csatornarendszer, esetleg állatitatók. Mindenesetre, ha igaz lenne, oázisul szolgálhatott a nagy szárazságban.
Vallási szertartások színhelye, az istenek dicsőségére utaló figurákkal.
Rituális inkaösvények, melyek végén állatáldozatokkal kedveskedtek az isteneknek.
Zarándokutak
Jelzik a föld alatti vízfolyások pontos helyét.
Gigantikus méretű koordináta-rendszer.
A kor térképeit rajzolták a talajra.
Minden vonal egy ősi családhoz és rokonságához tartozhatott, akik rendszeresen karbantartották saját ösvényüket. A vonalak, négyszögek és trapézidomok egy teljes közösséghez tartozhattak, míg az állatfigurák a szentképek szerepét tölthették be, ahol az ősökre ünnepségekkel emlékeztek
UFO-reptér és bázis



 

A vonalak 1994 óta a világörökség részét képzik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése