1948. április 7-én az ENSZ szakosított intézményeként megkezdte
működését az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Erre az eseményre
emlékezünk az EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGNAP-on. A világszervezet célja a
nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása.
Az egészségügyi világnapon ebben az évben ezúttal arra irányítják a
figyelmet világszerte, hogy a magas vérnyomás elkerülhető és
gyógyítható. A WHO felhívása szerint a magas vérnyomás kialakulásának
kockázatait a sóbevitel csökkentésével, a kiegyensúlyozott
táplálkozással, az alkoholfogyasztás mérséklésével, a rendszeres fizikai
aktivitással, az egészséges testsúly fenntartásával, a dohányzás
mellőzésével lehet csökkenteni. A magas vérnyomás felelős a halálesetek
több mint a feléért, köztük az agyvérzésért és a szívbetegségekért.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a felnőtteknek
legfeljebb 5 g sót kellene fogyasztaniuk naponta. Mégis, a jelenlegi
európai fogyasztás lényegesen magasabb: 8-12 g.
A sót nemcsak az ízéért, de más ízek hangsúlyozásáért, a romlást okozó
mikroorganizmusok gátlásáért, és a kívánt állag eléréséért adják az
élelmiszerekhez. Hozzászoktunk bizonyos fokú sós ízhez, és hajlamosak vagyunk unalmasnak
találni az ételt, ha a sótartalma drasztikusan lecsökken. Azonban, ha a
termék sótartalmát kis lépésekben csökkentik, nem szükségképpen
észleljük a különbséget, és fokozatosan hozzászokunk a kevésbé sós
ízhez. 20-25%-os csökkentés rendszerint komoly ízbeli problémák nélkül
lehetséges.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése