Forró puncs
A puncs Indiából származó forró alkoholos ital. A punch szó eredetileg ötöt jelent, vagyis az öt hozzávalót: alapszesz, citrom, fűszerek, tea és víz.
A puncs az ősz és a tél jellegzetes itala, mert a hidegben jól esik kortyolgatni ezt a meleg, aromákban gazdag italt. Egyedül vagy társaságban, ünnepekkor fogyasztva harmóniával, az otthonosság és az összetartozás érzésével tölti meg a légkört. Bárki hamar megkedvelheti, ha olyat kóstol, ami megfelel az ízlésének, ugyanis a puncs sokféle változatban elkészíthető: alkohollal vagy alkohol nélkül, fűszeresen, gyümölcslével.
A puncs nemcsak finom, hanem egészséges ital is, mert amellett, hogy gyorsítja az emésztést és felmelegíti a hideg időben átfázott testet, még torokfájás és köhögés ellen is alkalmazható, főleg ha egy kevés mézet is teszünk bele.
/Influenza ellen - megelőzésként/
Alkohol nélkül:
2 evőkanál fekete tea
6,5 dl víz
3 evőkanál málnaszirup (málnából és cukorból főzött sűrű szirup)
2 dl narancslé
2 evőkanál citromlé
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
Főzz
egy adag erős fekete teát. Pár perc múlva vedd ki belőle a teafiltert
vagy a teatojást. Ha kihűlt, akkor egymás után, lassan keverd hozzá a
málnaszirupot, a narancs- és a citromlevet. Végül rakd bele a
mézeskalács fűszerkeveréket is, és öntsd az italt átlátszó csészékbe.
Gyümölcsös puncs:
Hozzávalók:
5 dl almalé
2 dl narancslé
4-5 darab szegfűszeg
1 darab fahéj
Vágd
fel apróra a fahéjat, és keverd össze a szegfűszeggel. Add hozzá az
almalevet, majd közepes hőfokon főzd körülbelül 10 percig. Ezután szűrd
le, majd öntsd hozzá a narancslevet, és az egészet hevítsd fel.
Fahéjas-rumos puncs
2 liter gyümölcstea
2 fahéjrúd
6 szem szegfűszeg
2 citromkarika
2 evőkanál méz
0,5 dl rum, 5 dl víz
A vízet felforraljuk, a teafilterekre öntjük. Lefedve hagyjuk néhány percet, majd a filtereket kivesszük. A citromszeletekbe beleszúrtunk 3-3 szegfűszeget, a teát mézzel ízesítjük, belekavarjuk a rumot, beletesszük a fűszeres citromkarikákat és a fahéjrudakat. Alaposan elkeverjük, poharakba töltjük, majd kortyonként megiszogatjuk..
Egészségünkre!
/Bien.hu-
Erdélyi Konyha/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése