"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. január 8., vasárnap

Tél, megfázás



Láz esetén kíméli a szervezetet, ha minél több folyadékot iszik a beteg,
és minél kevesebbet eszik. A hosszan tartó láz kimerítheti a szervezet
szénhidráttartalékait, így 24 óránál tovább tartó láz esetén könnyen
felszívódó szénhidrátokra van szükség. fehér kenyér, zsemle, méz.

Az immunrendszer működését órákon belül serkenti a nyersen fogyasztott
cékla, céklalé. Kis fej céklát, vagy nagyobb cékla felét lereszeljük nagy lukú
reszelőn, egy evőkanál mézet és kb. harmad citrom levét csorgatjuk rá,
mintegy negyed órát állni hagyjuk, majd elfogyasztjuk. Lehet almát is
hozzáreszelni. Javasolt a gyulladásos betegségek idején naponta egyszer-kétszer
fogyasztani. Lehet egyszerre nagyobb adagot is elkészíteni, hűtőben
tárolni, két napon belül elfogyasztani.

A vöröshagymahéj tea megakadályozza a légutak nyálkahártyájában a
vírusok szaporodását és remek köhögésoldó. Elkészítése: Egy nagyobb
vagy két kisebb fej vöröshagyma száraz, piros héját beletesszük 3-4 dl vízbe,
lehetőleg zománcos vagy kerámia-lábasban. Fedővel lefedve feltesszük főni,
és öt percig lassú tűzön forraljuk. Majd kivesszük az elázott héjakat (lehetőleg
műanyag kanállal, villával; mert fémmel érintkezve megváltozik a tea
hatóanyag-összetétele). A bordóbarna színű tea álláskor feketévé változhat,
ilyenkor egy csepp citromlétől visszanyeri a színét. A teát érdemes üveg- vagy
kerámiakannába, bögrébe tölteni, kevés mézzel, citrommal kellemes ízű ital
nyerhető belőle. El lehet készíteni a napi adagot előre. Naponta legalább két
bögrével (2x2,5 dl) érdemes fogyasztani, míg a betegség tart.

C-vitamin fogyasztása köztudottan előnyös gyulladásos betegségek
idején. A tablettákon kívül lehet ascorbinsav port venni a patikában, és
naponta többször késhegynyit bevenni belıle, kevés szoba hőmérsékletű
folyadékkal. (Meleg teától lebomlik.)
Egyszerre fogyasztott nagy mennyiségű C-vitamin jó része a vizelettel hamar
eltávozik. Az elhúzódó felszívódású nagy dózisú C vitaminoknál
hatékonyabbnak bizonyul gyakran a gyakran bevett kis dózisú C-vitamin
(ascorbinsav).
Igen előnyös C-vitamin bevitelt jelent a hideg vízben áztatott
csipkebogyóital. A csipkebogyó darabkákat este beáztatva, reggel lehet inni,
majd még egyszer felönteni hideg vízzel, este ismét leszűrni, majd
harmadszor forrásban lévı vízzel leönteni, állni hagyni, leszűrni, ilyenkor
hasznos ásványi anyagok oldódnak ki a csipkehúsból, amelyek nem jöttek ki
az áztatáskor. Egész csipkebogyót az első áztatás után kézzel szét kell
nyomkodni, hogy kiázhasson a belseje.

Nagy mennyiségű folyadékbevitel segít kimosni a szervezetből a
kórokozókat. Javasolt a közismert gyógynövényteákat inni, lehetőleg
felváltva, mert mindegyikük más ponton hat előnyösen a szervezetre.

körömvirágtea általános gyulladáscsökkentő zsályatea hatékonyan
csökkenti a torokfájdalmat, erősíti a légutak nyálkahártyáját, kakukkfőtea
köhögésoldó, a hársfa és bodza lázcsillapító hatású.
Elkészítésük: Egy teáskanálnyi füvet leforrázunk 2,5 dl forrásban lévı vízzel.
Lehetıleg üveg vagy porcelán kannában, mert fémmel érintkezve megváltozik
a gyógynövényteák hatóanyag-összetétele. Lefedjük negyed órára, hogy ne
párologjanak el az illóolajok. Negyed óra múlva leszűrjük műanyag szűrőn,
hogy ne ázzanak ki további nem kívánt hatóanyagok. A kívánt hőmérsékletre
hőlt teát megisszuk, vagy leszűrve 24 órán belül később is elfogyaszthatjuk.
Fontos! A mézet csak iható hőmérsékletű teába tegyük bele, mert a forró tea
hatására káros anyagok alakulnak ki a mézben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése