A folyadékfogyasztás fontosságát nem lehet
elégszer hangsúlyoznunk, különösen, ha hosszú napokon keresztül kell
szembenéznünk hőséggel.
A meleget pár napig ugyan jól tűri
szervezetünk, ezután azonban a legerősebbek is kimerülhetnek.
Szomjúságunkat azonban ne alkoholos, koffeintartalmú vagy cukrozott
italok fogyasztásával csillapítsuk, mivel ezek épp ellenkezőleg hatnak,
vagyis felgyorsítják a folyadék távozását szervezetünkből. A túl sok
cukor pedig megköti a vizet, így fogyasztásától csak még szomjasabbak
leszünk.
A folyadék pótlására ideális az ásványvíz, izotóniás italok,
világos tea, friss gyümölcslé, limonádé, citromos víz, vagy gyümölcs
fogyasztása, de készíthetünk frissítőt zöldcitrom, menta, gyümölcstea
felhasználásával is. Érdemes a különböző italokat váltogatunk, így
elkerülhetjük, hogy ráunjunk az ízekre.
Ne egyszerre igyunk nagy mennyiséget, inkább kortyonként,
folyamatosan vegyük magunkhoz az egyébként szokásos két liter helyett
akár napi három-négy liter folyadékot. Legjobb, ha mindig tartunk
magunknál egy fél literes flakont, amit nap közben bárhol
újratölthetünk. Gyerekeknél és időseknél még fokozottabb a helyzet.
Sokkal hamarabb kiszáradnak és sokszor nem érzik a szomjúságot, így
gyakran kínáljuk őket.
Nagy melegben a fokozott izzadás során nem csak vizet, de sót is
veszítünk . Nem elég csak a folyadékpótlásra figyelni, az ásványi
anyagokat is pótolni kell. Ilyenkor főzhetünk kicsit sósabban, vagy
megsózhatjuk a paradicsomot - amit "normál" időjárás mellett nem
javaslunk.
Bármilyen csábító is, de hőségben inkább kerüljük a jéghideg
italokat, mivel hirtelen, nagy mennyiségben fogyasztva akár
gyomorgörcsöt is okozhatnak. Az a legideálisabb, ha mindent
szobahőmérsékleten fogyasztunk, nem jó sem a túl meleg, sem a túl hideg.
Étkezéseink során ügyeljünk rá, hogy könnyen emészthető ételeket
vegyünk magunkhoz. Hőségben ideális választás lehet joghurt, gyümölcs,
zöldség, halféleségek és szárnyasok fogyasztása. Az elkészítés módjánál
részesítsük előnyben a párolt, grillezett fogásokat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése