Júniusban érik a ribizli, vagy ribiszke. Bárhogy nevezik, a fürtökben termő gyümölcs különleges csemegét kínál.
A ribiszke
nagy biológiai értékű gyümölcs, nagy mennyiségű vitamint tartalmaz, amely ásványi
sókkal együtt kedvező az emberi szervezet fiziológiai folyamataira.
A fekete ribiszke
igen sok vitamint tartalmaz, amelyek közül első helyen a C-vitamin áll. Jelentős
mennyiségű P-vitamint, provitamin A-t (karotint), B1 vitamint, B2-vitamint. A
fekete ribiszke vitamintartalma három-ötször nagyobb, mint a piros ribiszkéé.
C-vitamin tartalma állandó. Megfelelő technológiával (mélyhűtéssel, nyers lében,
szörp, dzsem formájában 75-95%-a még hosszabb tárolás esetén is megmarad. Energiatartalma csekély, 45 kcal/100g, fehérjetartalma alacsony, O,9/100 g, zsírtartalma elhanyagolható.
Száz gramm piros ribizliben 9,5 g szénhidrát található, így fogyókúrázok és cukorbetegek is fogyaszthatják.Tartalmaz még B1 vitamint, B2, B-6 E-vitamint.Kisebb mennyiségben A-vitamint, béta karotint és értékes flavonoidokat .Fontos ásványi anyagai a kiemelkedő mennyiségű kálium,továbbá a nátrium, kalcium foszfor, a magnézium és a vas.
Mint kerti gyümölcsöt a XV. században Hollandiában, Dániában,
Észak-Németországban és a Balti-tenger mellékén kezdték termeszteni. Mivel északi
eredetű növény, a görög és római mezőgazdaság nem ismerhette.
A ribiszke
természetes előfordulásban erdei erdőszéli aljnövény.
Gyümölcsrizs
Hozzávalók /4 főre/
2 dl,víz, 20 dkg rizs, 5 dl tej, 2 zacskó vaniliás cukor, 4 dl tejszín, 1 csomag habfixáló, 3 evőkanál kristálycukor , /édesítőszer/ 40 dkg vegyes gyümölcs, /ribizli,málna,eper,magozott meggy, áfonya stb. /mélyhűtött is lehet/, 2 dkg vaj, díszítésnek 1-1 mentalevél.
A rizst megmossuk, 2 dl vízzel felforraljuk, és addig főzzük, amíg a folyadékot magába szívja.Hozzáöntjük a tejet, beletesszük a csipet süt, a vajat, a kristálycukrot.Lefedve gyenge tűzön 3-4 percig forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és fedő alatt, a gőzben hagyjuk a rizst megpuhulni.Belekeverünk 1 csomag vaníliás cukrot, és a rizst hűlni hagyjuk.A tejszínt 1 csomag vaníliás cukorral habbá verjük, hozzáadjuk a habfixálót, és a kihűlt tejberizsbe keverjük. A friss gyümölcsöket megtisztítjuk, /a mélyhűtöttet fagyottan használjuk/ és
desszertes tálkákba adagoljuk: 1 réteg rizs, 1 réteg gyümölcs, ameddig tart a hozzávalókból.Mentalevéllel díszítve, behűtve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése