"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. június 14., csütörtök

Ribizli: vitaminbomba a bogyókban

Júniusban érik a ribizli, vagy ribiszke. Bárhogy nevezik, a fürtökben  termő  gyümölcs különleges csemegét kínál.

 
A ribiszke nagy biológiai értékű gyümölcs, nagy mennyiségű vitamint tartalmaz, amely ásványi sókkal együtt kedvező az emberi szervezet fiziológiai folyamataira.
 A fekete ribiszke igen sok vitamint tartalmaz, amelyek közül első helyen a C-vitamin áll. Jelentős mennyiségű P-vitamint, provitamin A-t (karotint), B1 vitamint, B2-vitamint. A fekete ribiszke vitamintartalma három-ötször nagyobb, mint a piros ribiszkéé. C-vitamin tartalma állandó. Megfelelő technológiával (mélyhűtéssel, nyers lében, szörp, dzsem formájában 75-95%-a még hosszabb tárolás esetén is megmarad. Energiatartalma csekély, 45 kcal/100g, fehérjetartalma alacsony, O,9/100 g, zsírtartalma elhanyagolható.

 Száz gramm piros ribizliben 9,5 g szénhidrát található, így fogyókúrázok és cukorbetegek is fogyaszthatják.Tartalmaz még B1 vitamint, B2, B-6 E-vitamint.Kisebb mennyiségben A-vitamint, béta karotint  és értékes flavonoidokat .Fontos ásványi anyagai a kiemelkedő mennyiségű kálium,továbbá a nátrium, kalcium foszfor, a magnézium és a vas.  

Mint kerti gyümölcsöt a XV. században Hollandiában, Dániában, Észak-Németországban és a Balti-tenger mellékén kezdték termeszteni. Mivel északi eredetű növény, a görög és római mezőgazdaság nem ismerhette.

A ribiszke természetes előfordulásban erdei erdőszéli aljnövény.

Gyümölcsrizs
 
Hozzávalók /4 főre/

2 dl,víz, 20 dkg rizs, 5 dl tej, 2 zacskó vaniliás cukor, 4 dl tejszín, 1 csomag habfixáló, 3 evőkanál kristálycukor , /édesítőszer/  40 dkg vegyes gyümölcs, /ribizli,málna,eper,magozott meggy, áfonya stb. /mélyhűtött is lehet/, 2 dkg vaj, díszítésnek 1-1 mentalevél.

A rizst megmossuk, 2 dl vízzel felforraljuk, és addig főzzük, amíg a folyadékot magába szívja.Hozzáöntjük a tejet, beletesszük a csipet süt, a vajat, a kristálycukrot.Lefedve gyenge tűzön 3-4 percig forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és fedő alatt, a gőzben hagyjuk a rizst megpuhulni.Belekeverünk 1 csomag vaníliás cukrot, és a rizst hűlni hagyjuk.A tejszínt 1 csomag vaníliás  cukorral habbá verjük, hozzáadjuk a habfixálót, és a kihűlt tejberizsbe keverjük. A friss gyümölcsöket megtisztítjuk, /a mélyhűtöttet fagyottan használjuk/ és 
desszertes tálkákba adagoljuk: 1 réteg rizs, 1 réteg gyümölcs, ameddig tart a hozzávalókból.Mentalevéllel díszítve, behűtve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése