A cukrászművészetben az ókorba visszamenőleg, megtaláljuk a fagylalt
ősét. Igaz persze, hogy akkor még csak a havat nyalogatták a mostani
fagyicsodák helyett, de hát kétségtelen, hogy ez a tény vezetett el a
nagy találmányhoz, melynek ma milliók hódolnak télen-nyáron.
A
hideg csemege a perzsák és az arabok közvetítésével jutott el a
Földközi-tenger menti országokba. Heliogabadus császárról jegyezte fel a
krónikás, hogy minden nyáron, amikor Rómában a hőség beköszöntött
óriási mennyiségű havat hozatott a hegyekből. Ezzel próbálta kivédeni a
római kánikulát. A császár a leírás szerint kövér ember volt, akit
ilyenkor állandóan a gutaütés környékezett, érthető tehát, hogy orvasai
tanácsát megfogadva, így próbált védekezni a hőség ellen.
A hó
különben már jóval korábban szerepelt a természetes hűsítők sorában.
Hippokratész orvosságként ajánlotta betegei számára, Nagy Sándor
élénkítő szer gyanánt szolgáltatta fel a csaták előtt. Például, amikor
Nagy Sándor hajdanán egy-egy indiai várost meghódított, a leírások
szerint, azonmód számos nagy gödröket ásatott, melyeket hóval tömtek
meg, tölgyfa gallyakkal fedtek. Ezek a korabeli „jégvermek" mind a
táborhelyüket, mind pedig a romlandó ételeket hűtötték és még az
italaikba is jutott bőven. Néró császár akár négyszáz kilométeres
messzeségből is hozatott jeget, hogy elkészíthessék számára a mézzel,
ibolyával, rózsavízzel, fahéjjal és gyümölcsökkel kevert
fagylaltféleséget. A döntő újítás Marco Polo korából származik, amikor
is rájöttek, a fagylaltkészítő edényt le kell hűteni, amiben
készítették, miközben folyamatosan kevergették a masszát, nehogy
eljegesedjen, és hogy levegő kerüljön bele, amitől könnyedebb lesz.
Modernebb technikákkal persze, de a fagylalt készítése ma is ezen az
elven alapul.
Idén az Év fagylaltja címért Soltvadkerten 64 fagyi versengett. A sok
finomság közül végül egy igazán különleges, csokoládés-meggyöntetes
mandulafagylalt diadalmaskodott. A zsűri főként a gasztronómiai élmény
és a látvány összhangjára figyelt, mikor eredményt hirdetett.
A győztes fagyit egy csákvári cukrászmester, Csuta Zsolt készítette. A
cukrász két éve „házias finomság” névre keresztelt nyalánksága szintén
az Év fagylaltja lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése