"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. november 27., kedd

Hangulataink

Az emberek különbözőek gondolataikban, külsejükben, de egyvalami biztosan közös bennünk: mindenkinek vannak érzelmei. Kimutatjuk vagy megpróbáljuk leplezni, ezzel születtünk és halunk meg. Boldogság, szomorúság, szerelem, gyűlölet, aggodalom és közöny: mindennapi életünk szerves részei.

Szerencsére nemcsak a rosszkedv, de a boldogság is ragályos...
Érzelmi fertőzés – így nevezik a pszichológusok azt a folyamatot, amely képletesen emberről emberre terjed át.
A boldogtalanság vírusa a világ legjobb mikroszkópjával sem látható. Ennek a kórnak a fertőzésveszélye nagyon magas, és emberről emberre terjed Egyszerűen csak mondani kell valamit a másiknak, vagy elég egy félreérthetetlen mozdulat is, és a rosszhangulat-vírus gyorsan eljut az agyig.
Azonban javíthatunk is egymás kedvén. Valaki elmosolyodik és a másik ennek megörül.



Nevetni,  amikor mások nevetnek, szomorkodni, amikor mások szomorúak, az ilyesmi összeköt minket.
Hogy mennyire reagál valaki mások érzéseire az illető temperamentumától függ. Vagyis attól. hogy milyen hangulati típusba tartozik.
A küldő típus az egész világgal megosztja érzéseit. A fogadó típus úgy szívja magába az érzéseket, mint egy vízbe hajított szivacs.  Az elfojtó típus megtartja magának az érzéseit.

Aki mindig túl vidám, erőltetetten  boldog, az éppen olyan idegesítő lehet, mint aki folyton panaszkodik. Jó lenne , ha csak boldogsággal fertőződnénk  meg, de az együttérzés azért fejlődött ki bennünk, hogy bánatunkat is meg tudjuk osztani másokkal.



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése