"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. november 23., péntek

A D-vitamin

  A D-vitamin meghatározó szerepet tölt be szervezetünkben. Tartós hiánya komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Ilyen például
  • a csontritkulás (osteoporosis)
  • izomgyengeség, izomtömeg megfogyatkozás
  • a szív, érrendszeri panaszok (magas vérnyomás, érelmeszesedés, stroke)
  • az autoimmun betegségek (gyulladásos bélbetegség, rheumatoid arthritis)
  • az angolkór
  • a mellrák, prosztatarák és a vastagbélrák
D vitamin szerkezete
D vitamin szinten tartása a fentiek elkerülése miatt rendkívül fontos. A D-vitamin szintünk feltöltésének természetes forrásai egyes élelmiszer fajták, mint a tőkehal máj, az olajos halak, tej (az EU-ban D-vitaminnal dúsítják), egyéb tejtermékek (vaj, sajt), tojás, és a napozás (UV-B sugárzás). Zsírban oldódó vitaminként szervezetünk képes tartalékolni, de a fokozatos feltöltésről nem árt gondoskodni.

A hiányállapot megelőzését segíthetjük, ha táplálkozásunkban is ügyelünk a magas D-vitamin tartalmú élelmiszerek rendszeres fogyasztására.
Természetes forrásai a halmáj olajok, halak (tonhal, szardínia, lazac, hering, makréla), máj, virágpor, méz, méhpempő, tojássárgája, tej és tejtermékek (vaj, tejszín, margarin), csiperkegomba, zabpehely, búzacsíra, élesztő.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése