AKI ELŐTT MEG KELL HAJOLNUNK......
KORUNK MUMUSA A KOLESZTERIN!!!
Kétfajta - a köznyelv által jónak és rossznak - nevezett koleszterin létezik.Tudományosan ezt HDL és LDL koleszterinnek hívják.
HDL -t a jó koleszterin (nagy sűrűségű lipoprotein)
Ez védi érfaladat és így sokáig boldogan élhetsz
LDL a rossz koleszterin.
(alacsony sűrűségű lipoprotein)
HDL-LDL koleszterin arány azon múlik, hogy mivel táplálkozunk.
Ha javítani akarsz a HDL-LDL koleszterin arányodon, oda kell
figyelned táplálkozásodra.
Kerüld a zsírban, olajban sült ételeket, a melegen sajtolt olajok használatát.
Ugyanakkor fokozd hidegen sajtolt olajok jelenlétét étkezéseidben! Ne gondolj semmi misztikumra, salátádra bőven locsolj olíva, napraforgó, mák, szőlőmagolajokat.
Emellett fogyassz sok olajos magvat: diót, mandulát, mogyorót, napraforgómagot,stb.
.Ez főleg télen fontos, mert az olajból nemcsak érrendszered kenőanyag
származik, de szervezeted ezzel tudja az állandó testhőmérsékletedet tartani.
.
Továbbá az olajokban található hőérzékeny E vitamin fontos építője az érrendszernek.
A hagyma hatása.
A hagyma hígítja a vért, csökkenti a vérrögképződést - sütve, főzve is -,
elpusztítja a baktériumokat, szabályozza a vércukorszintet. Még az
emésztést is segíti!
Koleszterinjavító hatása mellett a hagyma kiváló tüdőtisztító is, ezért a
városi embernek egyenesen kötelező, bár erre a lila fajta a megfelelőbb.
Hogyan edd? - Nyersen rakhatod kenyérre, vagy vághatod salátába. A nyers
fogyasztás szabályát betartva csak képzeleted szab határt annak, hogyan,
mivel készíted el.
Mennyit egyél? - a kísérletek alapján már napi fél vöröshagyma hatásos.
Meddig tartson a kúrád? - ha koleszterin csökkentés a célod, legalább 2
hónapig végezd!
Összegezve, koleszterinszinted javulása érdekében:
1, Egyél több nyerset, és kerüld a zsírban, olajban sütött dolgokat. Használj
hidegen sajtolt olajat és egyél magvakat, hogy májad az érvédő HDL
koleszterint állítsa elő.
2, Egyél hónapokig naponta legalább egy fél fej vöröshagymát, hogy
megjavítsa csökkentse a rossz, és javítsa a jó koleszterin mennyiségét
véredben - javasolja dr. Gurewich. Minél csípősebb a hagyma, annál jobb a
hatásfoka!
+1 ötlet: az LDL koleszterin magas értéke miatt az érfalra rakódó nyálkát
kiválóan oldja egy csodálatos déligyümölcs: a grapefruit.
Sajátos vegyületei úgy oldják fel a lerakódott, érszűkítő anyagot, mint
zsíroldó a tűzhelyre égett zsírt. Ha nem vagy hajlandó lemondani a zsíros
ételekről, legalább fogyassz rendszeresen grapefuitot!
Ui.: hagymaszag ellen zárd az étkezésedet szegfűszeg vagy édesköménymag
rágásával, utóbbi kiváló erjedésgátló is egyben.
A tojás: a hiedelmekkel ellentétében nem ártalmas,
sőt, a jó koleszterint, a HDL-t emeli!!!
Egy jó hír:
Naponta egy pohár borocska
csökkenti a koleszterin szintedet!!!
Jó étvágyat és jó hangulatot hozzá!!!
Köszönöm a hasznos bejegyzést!
VálaszTörlés