"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. november 27., kedd

AKI ELŐTT MEG KELL HAJOLNUNK...

AKI ELŐTT MEG KELL HAJOLNUNK......
KORUNK MUMUSA A KOLESZTERIN!!!

Kétfajta - a köznyelv által jónak és rossznak - nevezett koleszterin létezik.Tudományosan ezt HDL és LDL koleszterinnek hívják.
 
HDL -t a jó koleszterin  (nagy sűrűségű lipoprotein)
Ez védi érfaladat és így sokáig boldogan élhetsz
LDL a rossz koleszterin.
(alacsony sűrűségű lipoprotein)

HDL-LDL koleszterin arány   azon múlik, hogy mivel táplálkozunk.

Ha javítani akarsz a HDL-LDL koleszterin arányodon, oda kell
figyelned táplálkozásodra.

Kerüld a zsírban, olajban sült ételeket, a melegen sajtolt olajok használatát.
Ugyanakkor fokozd hidegen sajtolt olajok jelenlétét étkezéseidben! Ne gondolj semmi misztikumra, salátádra  bőven locsolj olíva, napraforgó, mák, szőlőmagolajokat.

Emellett fogyassz sok olajos magvat: diót, mandulát, mogyorót, napraforgómagot,stb.
 .Ez főleg télen fontos, mert az olajból nemcsak érrendszered kenőanyag
származik, de szervezeted ezzel tudja az állandó testhőmérsékletedet tartani.
 .
Továbbá az olajokban található hőérzékeny E vitamin fontos építője az érrendszernek.




A hagyma hatása.

A hagyma hígítja a vért, csökkenti a vérrögképződést - sütve, főzve is -,
elpusztítja a baktériumokat, szabályozza a vércukorszintet. Még az
emésztést is segíti!

Koleszterinjavító hatása mellett a hagyma kiváló tüdőtisztító is, ezért a
városi embernek egyenesen kötelező, bár erre a lila fajta a megfelelőbb.

Hogyan edd? - Nyersen rakhatod kenyérre, vagy vághatod salátába. A nyers
fogyasztás szabályát betartva csak képzeleted szab határt annak, hogyan,
mivel készíted el.

Mennyit egyél? - a kísérletek alapján már napi fél vöröshagyma hatásos.

Meddig tartson a kúrád? - ha koleszterin csökkentés a célod, legalább 2
hónapig végezd!

Összegezve, koleszterinszinted javulása érdekében:

1, Egyél több nyerset, és kerüld a zsírban, olajban sütött dolgokat. Használj
hidegen sajtolt olajat és egyél magvakat, hogy májad az érvédő HDL
koleszterint állítsa elő. 
2, Egyél hónapokig naponta legalább egy fél fej vöröshagymát, hogy
megjavítsa csökkentse a rossz, és javítsa a jó koleszterin mennyiségét
véredben - javasolja dr. Gurewich. Minél csípősebb a hagyma, annál jobb a
hatásfoka!

+1 ötlet: az LDL koleszterin magas értéke miatt az érfalra rakódó nyálkát
kiválóan oldja egy csodálatos déligyümölcs: a grapefruit.
Sajátos vegyületei úgy oldják fel a lerakódott, érszűkítő anyagot, mint
zsíroldó a tűzhelyre égett zsírt. Ha nem vagy hajlandó lemondani a zsíros
ételekről, legalább fogyassz rendszeresen grapefuitot!

 

Ui.: hagymaszag ellen zárd az étkezésedet szegfűszeg vagy édesköménymag
rágásával, utóbbi kiváló erjedésgátló is egyben.

A tojás: a hiedelmekkel ellentétében nem ártalmas,

sőt, a jó koleszterint, a HDL-t emeli!!!

Egy jó hír:
Naponta egy pohár borocska
csökkenti a koleszterin szintedet!!!

Jó étvágyat és jó hangulatot hozzá!!!

1 megjegyzés: