Az égőszerelem nevét tűzpiros virágairól kapta, hiszen olyan fantasztikusan szép piros árnyalatban pompáznak a virágok, mintha tűzben égnének
A növény eredetileg Kelet-Ázsiából, azon belül is Japánból származik, de hazánkban is régóta közismert és kedvelt évelő növény.
Kerti sarkantyúka
A würzburgi egyetem szakembereinek döntése alapján a kerti sarkantyúka lett a 2013-as esztendő gyógynövénye Németországban.
A növény - latin nevén Tropaeolum majus - baktériumok, vírusok, gombák
szaporodását gátló, valamint a vérkeringést serkentő hatásának
köszönheti az elismerést.
A kerti sarkantyúka mustárolajat - egyfajta növényi antibiotikumot, illóolajokat, káliumot és olajat tartalmaz.
A magjában lévő antibiotikum a bélflóra károsítása nélkül pusztítja el a légzőszerveket megtámadó baktériumokat.
A növénynek minden föld feletti része ehető: leveleit pikáns, fűszeres ízük miatt salátaadalékként használják.
A virág íze az édes borséra, illetve a retekére emlékeztet: sajtokkal,
salátákkal együtt fogyasztják. Ecetes-sós lében tartósított
virágbimbóinak az íze a kapribogyóéra emlékeztet.
Fogyasztani csak nyersen ajánlott, ugyanis sütve-főzve vagy szárítva elvész az aromája.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése