A rétes készítés konyhaművészete szerves része az magyar kultúrának.
Az fellelhető írások szerint az eredeti rétes még töltelék nélküli volt,
akár 10-12 réteg tésztát is egymásra raktak, aztán darabokra vágva,
kemencében sütötték meg, és porcukorral megszórva tálalták. A XVI.
század második felében sok tésztarétegből álló süteményt készítettek
töltelékkel, amit rétes-bélesnek vagy rétes-tortának hívtak.
Később,
az 1700-as években megváltozott a rétes készítésének és sütésének
módja. Az asztalon hártyavékonyra húzták ki a tésztát, rárakták a
tölteléket, és az abrosszal göngyölték fel a rétestésztát a töltelék
körül. Ez volt a húzott tészta, mely akkor volt jó, ha az alatta lévő
írást el lehetett olvasni a tésztán keresztül.
A
töltelékek lehetősége szinte végtelen. A legkedveltebb az almás,
meggyes, mákos, meggyes-mákos, túrós, vaníliás-túrós, barackos-túrós,
barackos, szedres, epres, csokis-rizses, gyümölcsös-rizses, káposztás,
de van tökös-mákos, élesztős, hajdinás, szilvás, sütőtökös, tökmagos
rétes is.
A bécsi almás rétes a világ 100 leghíresebb ételeinek egyike.
Kakaós csiga
A kakaós csiga, eredeti nevén csokoládés tekerge gödi találmány, egy
gödi cukrászmester, Pösch Mór készítette 33. születésnapja alkalmából
barátainak, de a cukrászdába is került belőle, és a vásárlók körében osztatlan sikert aratott. Mindez 1908. január 10-én történt.
"A liszt adagolásánál meglendült a pék keze.
Érdekes”, csodálkozott, de talpraesett problémamegoldó természetének
megfelelően nem esett kétségbe, és úgy döntött, hogy arányosan növeli a
többi hozzávaló mennyiségét is . Ez meg is oldotta volna a problémát, ha
nem történik meg ismét, ami már megtörtént az élesztő kimérésénél.
„Különös”, mélázott, majd ismét növelte a hozzávalók arányát. És újra,
és újra, mindez a tejjel, cukorral és minden hozzávalóval, míg végül egy
szép termetes keltészta nem született.
A rengeteg kakaós csigából jutott minden barátjának, de még a boltba
is. Születésnapját 1908. január 10-én teljes Göd megünnepelhette. Azóta
hálásan emlékezünk rá."
Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 tojás sárgája
2 evőkanál olaj
1 evőkanál cukor
kb. 4 dl tej
csipetnyi só
a töltelékhez:
5 dkg vaj,
5 dkg margarin,
3 evőkanál porcukor
2,5 dkg kakaó
a sütéshez:
2 dkg zsír
2 dl vaníliás cukorral ízesített tej
Az élesztőt a cukros tejben megfuttatjuk, majd összedolgozzuk a
liszttel, a tojássárgákkal, a sóval, és annyi langyos tejjel dagasztjuk
be, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk. Amikor már egyenletesen
"szálas" a tészta, beledolgozzuk az olajat is.
Kilisztezett edényben, liszttel meghintve duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk.
Megöntözzük a megolvasztott vaj és margarin keverékének felével,
meghintjük a kakaós porcukorral, és összesodorjuk, akár a bejglit.
Éles késsel, másfél ujjnyi szeletekre vágjuk, és az így nyert csigákat
zsírozott sütőlemezre szorosan egymás mellé fektetjük. (Magas falú
zománc vagy teflon tepsi is jó hozzá) Megöntözzük a maradék vaj-margarin
keverékkel, és a hideg sütőbe toljuk, majd a sütőt begyújtjuk, hogy a
melegedés alatt is keljen még a csiga. Mikor majdnem kész, forró
vaníliás tejjel megöntözzük, úgy sütjük készre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése